Dilemă la Conferința Națională a Agricultorilor: ”Dacă mâine se sparge UE-ul, noi cum am rămas? Tunși, rași și frezați”

Conferința Națională a Fermierilor, organizată de LAPAR la începutul acestei săptămâni, la București, a fost prilejul perfect pentru fermieri și reprezentanții acestora să-și spună păsurile și să propună soluții pentru numeroasele probleme cu care se confruntă agricultura românească de câțiva ani încoace.

„În Spania, pământul e roșu. În Franța, au aparat de scos pietroaiele cât palma, turtite din nisip, ca să poată să cultive. În Anglia, numai nisip și noi avem minunea lumii și nu suntem în stare să ne uităm”, au fost cuvintele adresate de medicul veterinar și fermier Mihai Petcu, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din agricultura românească, celor prezenți la conferință.

Petcu a lăudat inițiativa și spiritul de luptă pentru drepturile agricultorilor de care dă dovadă președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, însă crede că este mult de muncă, mai ales când te lupți cu morile de vânt:

S-a dus la ședință să negocieze și, când a ajuns la hibrizi, i-a spus: anulăm ședința, ca să ne documentăm ce sunt hibrizii. Și atunci, nu se poate. Cine să ne ajute? …Trebuie să ne ajutăm singuri. Să dezvoltăm LAPAR-ul acesta, să îl facem megaputere. Să luăm cinci-șase-zece deștepți să ne reprezinte, pentru că ne-au reprezentat numai handicapați la Uniunea Europeană. Nu se poate agricultura asta să fie mizeria societății”.

Doctorul veterinar a declarat cu amărăciune că munca de fermier nu mai este apreciată așa cum ar trebui, la fel ca în alte țări dezvoltate, dând propriul exemplu:

La mine, la Pantelimon, le pute la toți, că a rămas singura fermă din 40 din jurul Bucureștiului. România, din șapte milioane de vaci, mai are 1 milion. Unde ajungem?”.

Un alt punct sensibil atins de Petcu a fost cel al conformării față de toate directivele impuse de Uniunea Europeană, lucru care, în opinia lui, nu este întotdeauna un lucru bun:

Dacă mâine se sparge UE-ul, noi cum am rămas? Tunși, rași și frezați. Nu avem nimic. Ce ați crede dumneavoastră ca eu să mă dezbrac acum, în fața dumneavoastră, de setul acesta de haine. Ați zice că la 70 de ani m-am tâmpit. Dar tu, țară, la 10 milioane de hectare și 5 de pășuni, cum ți-ai permis să desființezi singura fabrică de tractoare? Am luat unul turcesc. Astăzi l-am folosit, astăzi s-a stricat”.

Acesta a lansat, în final, un apel la sprijin al LAPAR, cu plata taxelor de care aceștia au nevoie pentru a funcționa și pentru a se deplasa și a-i putea reprezenta pe fermierii români.

Mihai Petcu conduce, din 1973, Agroindustriala Pantelimon, acum singura fermă de vaci din jurul Capitalei, de care se ocupă întreaga familie. Vezi aici cine este Mihai Petcu: Proaspătul vice agrarian e mândru că vine „de la coada vacii”, la propriu: Mihai Petcu

DSC_0025_800x533

Citește și Dâmbovița, reprezentată la Conferința Națională a Agricultorilor 2015 (FOTO)

DSC_0051_800x533

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro