Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

Despre patriotism și 1 decembrie, la Dragodana! Lecție inedită pentru elevi

Joi, 28 noiembrie, în jurul orei 11, locuitorii comunei Dragodana au luat parte, în sala de ședințe a primăriei Dragodana, la o întâlnire despre istorie și patriotism.

Evenimentul a fost pregătit de către Primarul comunei, Gheorghe Sandu, împreună cu Asociația “Cultul Eroilor”, Asociația “6 Dorobanți”, Asociația “Tradiție Militară”, numeroase cadre militare, cadre didactice și elevii din comună.

Aceștia le-au vorbit locuitorilor despre însemnătatea zilei de 1 decembrie – Ziua Națională a României, ziua în care Transilvania s-a unit cu România, în anul 1918.

Prezent la eveniment a fost și profesorul George Coandă.

„Dragii mei, în perioada Marii Uniri a Primului Război Mondial, în comuna Dragodana aveam aproximativ 1500 de locuințe. Dacă facem o socoteală și scădem aproape 1000 de soldați, de militari plecați în Primul Război Mondial, constatăm că aproape din fiecare casă a plecat cineva pentru înfăptuirea Marii Uniri. Dintre aceștia, 175 nu s-au mai întors. Aceștia sunt eroii noștri, aceștia sunt cei pentru care noi suntem aici, și nu numai, cei din toată România care s-au jertfit și au reușit să realizeze în urma Războiului, această mare Unire, aceasta reîntregire a Principatelor române.” Spune primarul comunei Dragodana, Gheorghe Sandu.

Scriitorul și jurnalistul George Coandă le-a explicat celor prezenți la eveniment, istoria cuvântului „Dragodana”, care, în limba slavă veche, înseamnă „a-l iubi pe cel fericit, iubit de Dumnezeu”.

„Datorită unor întâmplări istorice, și mai ales pe calea credinței, în Tarile Românești, în Moldova și în Țara Românească, sau Valahia Mare, se folosea mai ales în biserica și în cancelarie limba slava veche, și datorita conviețuirii cu slavii, am împrumutat o serie de denumiri, acest lucru întâmplându-se și cu Dragodana, care „dana”, în limba slavă înseamnă „cel fericit”, adică cel fericit, iubit de Dumnezeu, și „drago” care înseamnă „a iubi”.

Elevii au intonat cântece și poezii patriotice, și au privit materiale cu privire la originea poporului român, iar pe baza cunoștițelor lor despre istorie, aceștia au primit premii în bani.

 

Larisa Ungureanu

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo
kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media