Deputatul Radu Popa spune că facturile la energie vor continua să crească, în ciuda declarațiilor oficialilor ministerului

Deputatul social democrat Radu Popa spune că ministrul Energiei minte când vorbește de facturi mai mici. Ministrul a fost ieri invitat la “ora guvernului” în Parlament pentru  discuții despre situația producătorilor pe cărbune.

“Am încercat să demontez câteva minciuni cu care ministrul a venit în fata Parlamentului și, la final, să explic de ce tot crește prețul facturilor consumatorilor casnici, după ce Virgil Popescu spusese că acesta e efectul jocului speculativ făcut de unii furnizori. Nagy Zoltan, vicepreședintele ANRE, încercase să-i spună că greșește dar ministrul, oltean autentic fiind, le știe pe toate.

Un singur lucru nu știe: să facă reforma sistemului energetic pentru scăderea prețului la energie. Atâta timp cât vom continua să avem producători de energie pe baza de cărbune care trebuie să achite costul certificatului de CO2-50/52 euro/tona-și de aici încolo să formeze prețul, atunci nu vom putea scădea costurile in factură. Prețul certificatelor de carbon a crescut cu 500% in ultimii 4 ani, ridicând costul de producție a companiilor ce se bazează pe resurse fosile solide, fapt ce erodează și mai mult competitivitatea pe plan intern, determinând creșterea prețului final al facturilor la energie.

România are o industrie formată pe principiul mono-combustibilului/fiecare formă de producție de energie a fost separată și Hidroelectrica produce la un cost, CEO la alt cost, Nuclearelectrica la alt cost etc.

Până când nu vom face reforma și toate aceste capacitați de producție nu vor fi mixate pentru echilibrarea costurilor, până atunci facturile vor continua să crească.
În schema actuală a producției si fără diversificarea urgentă a mixului de generare, considerând si circumspecția Comisiei Europene pentru ajutoarele de stat, proporția cărbunelui în mixul național de generare se va eroda masiv în următorul deceniu, adâncind gap-ul de generare între producători și mai mult, aducând importuri din ce în ce mai mari. Asta va reduce gradul de suportabilitate pentru consumatorii non-casnici si populație.”  explicat Radu Popa.

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro