Comunitatea românească din Castellón a sărbătorit Unirea Principatelor

Institutul Hispano Român împreună cu Asociația Română pentru Integrare și Educație și Asociația Românilor din Onda au omagiat împlinirea celor 159 de ani de la înfăptuirea actului istoric ce a marcat constituirea statului român modern, în Castellón de la Plana.

Acțiunea realizată cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și colaborarea Consulatului României din Castellón , al Primariei din Castellón si al Parohiilor Ortodoxedin Villarreal și din Castellón, a reușit sa readucă sentimentul Unirii și al identității naționale în inimile românilor care locuiesc pe aceste meleaguri îndepărtate.

Evenimentul a fost deschis cu interpretarea magistrală la harpa a tinerei artiste Teodora Cotuna, care este câștigătoare a 9 premii I la concursurile internaționale începand cu anul 2012 și până în prezent.

A urmat discursul instituțional al reprezentantului Consulatului României din Castellón, dna. Consul Angelica Marcu, ce a făcut o scurtă prezentare a semnificației momentului istoric din 24 Ianuarie și de asemenea a vorbit despre imporțanta strategică a unei Românii puternice în Europa.

Nelipsita Carla Todorut a interpretat câteva piese la pian, iar mama ei, dna. Alina Todorut, a recitat poezia „Repetabila Povară” de Adrian Păunescu, acompaniată la pian de către fiica sa, care i-a oferit la sfârșitul reprezentației o surpriză prin interpretarea piesei „Iubită mamă„.

Momentul muzical în care tinerii Evy Aslam si Oriel Andronicescu au interpretat la nai și trompetă un fragment din „Rapsodia Româna” de George Enescu a impresionat pană la lacrimi publicul prezent.

Profesorul de istorie Marian Pruteanu a ținut o scurtă prelegere cu titlul „Mica Unire, condiții prealabile și consecințe”, o încercare concisă de evidențiere a pașilor care au fost făcuți pentru realizarea Micii Uniri, a condițiilor care au făcut-o posibilă, și după aceea, a noilor orizonturi care s-au deschis pentru poporul român ca urmare a acestei uniuni.

Dl. Gheorghe Caulea, membru al societății pentru cultura românească „Mihai Eminescu” din Cernauti si al Asociației „Suflet românesc” din Valencia, a recitat poezia „Rugămintea cea din urmă” de George Coșbuc și a încălzit inimile celor prezenți prin interpretarea magistrală a piesei „Cântă cucu-n Bucovina”. Florica Dobre a interpretat cântecele „Hai să-ntindem Hora Mare” si „Instrăinare, înstrăinare”.

Profesorul de istorie de la Universitatea Catolica din Valencia și membru al Academiei Regale Valenciene, dl. Javier Mas a vorbit despre importanțaUnirii Principatelor și despre asemănările existente intre crearea statului Român și crearea statului Spaniol modern.

Corul Parohiei Ortodoxe Villarreal a oferit o interpretare de excepție a pieselor ”Veniți români să cerem dreptul”, „Transilvanie frumoasă”, „Balada lui Iancu”, și „Sus inimă„. De asemenea, a avut loc o expoziție de pictură de icoane pe sticlă realizate de către copiii Parohiei Ortodoxe „Ioan Gurăde Aur” din Vilareal, sub îndrumarea dnei. profesoare LCCR Elena Stoica.

A urmat vizionarea unui documentar despre evoluția istorică a teritoriului României din epoca română și până în prezent, documentar care a fost proiectat în data de 1 Decembrie în piața centrală a orașului Castellón, când a avut loc actul instituțional cu ocazia Zilei Naționale a României.

Actul a fost finalizat cu interpretarea unei piese la harpă de către tânăra Teodora Cotuna, mcăreia am dori cu acest prile sa îi mulțumim și săîi urăm mult succes în cariera muzicală pe care a ales-o.

Serata cultural-istorică s-a încheiat prin invitarea tuturor celor prezenți la o degustare de produse românești, așa cum au fost obișnuiți deja participanții evenimentelor organizate de către IHR cu sprijinul FoodEx, care a dorit să colaboreze și de această dată la organizarea acestui moment memorabil.

La eveniment au participat dna. Angelica Marcu și dna. Petruţa-Roxana Filip, reprezentanți ai Consulatului României din Castellón de la Plana, cărora am dori să le mulțumim pe această cale pentru prezență și pentru sprijinul acordat la acțiunile organizate de către comunitatea românească din Castellón.

Institutul Hispano Român, împreună cu Asociația Română pentru Integrare și Educație, și Asociația Românilor din Onda, doresc să mulțumească pe acestă cale Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru sprijinul acordat evenimentului “Ziua Culturii Naționale 2018 – Castellón”.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro