Comunitatea românească din Castellón îşi consolidează rădăcinile culturale

Institutul Hispano-Rumano continua seria eventimentelor care au ca finalitate promovarea traditiilor si culturii romanesti in orasul spaniol unde peste 10% din populatie este de origine romana.

Pentru a marca Ziua Martisorului si Ziua Internationala a Femeii, „Institutul Hispano-Rumano„, impreuna cu Asociatia „Europa Cultural„, a organizat in data de 5 martie, in centrul cultural “La Boemia”, evenimentul intitulat “Vine, vine, primavara”.

Organizatorii si-au propus sa ofere un program diferit, in care protagonismul sa-i apartina femeii, fara a uita insa de “martisor”, acest vechi si frumos obicei stramosesc. Gazdele evenimentului bilingv, doamna Cristina Lungu si domnul Edgar Breso au facut o scurta descriere a istoriei si semnificatiei martisorului, care reprezinta sosirea primaverii si odata cu ea, a bucuriei si caldurii in sufletele romanilor si au daruit tuturor femeilor prezente o floare cu ocazia zilei de 8 Martie, ziua internationala a femeii, gest prin care s-a demonstrat recunostinta, pretuirea, dragostea fata de persoanele care ne-au dat viata si care ne fac existenta mai frumoasa.

De asemeanea, in cadrul acestui act s-a dorit pastrarea obiceiului romanesc de a sarbatori venirea primaverii prin daruirea unui martisor femeilor prezente la eveniment si in acelasi timp s-a vizionat o proiectie cu „subtitare” in limba spaniola, in care se explica originile martisorului.

In continuare, ansamblul folcloric “Zestrea romaneasca” impreuna cu solistului Vasile Ciopec au aratat persoanelor prezente valoarea dansului popular romanesc

Grupul de copii “Prichindeii”, sub indrumarea doamnei profesoare Mihaela Luncan, presedinta Asociatiei „Europa Cultural”, au adus farmecul primaverii pe scena prin cantec, dans si poezii, dedicate mamelor lor. Doamna profesoara Anca Diana Istrate a coordonat un grup de copii care a incantat publicul cu melodii dedicate atat mamei, cat si sosirii primaverii.

Un moment de o incarcatura emotionala deosebita a fost asigurat de grupul vocal condus de artistul Tibi Mateescu, ce a interpretat cantece in limba romana si latina. In acest decor s-a incadrat si o expoziție de desene realizata de către copiii romani, cu tema zilei internaționale a femeii, 8 Martie.

„Institutul Hispano Rumano” doreste sa ajute la integrarea totala a romanilor din Comunitatea Valenciana, fara ca acestia sa isi pierda identitatea culturala si originile romanesti, si in acelasi timp sa determine societatea spaniola sa cunosca traditiile si cultura romanilor pentru a putea imbunatati imaginea Romaniei in Spania si a vietii cetatenilor de origine romana. De asemenea, in masura posibilitatilor, dorim sa ajutam oamenii de cultura si tinerele talente sa se faca cunoscute in societatea spaniola. Avem o cultura bogata si romani foarte talentati. Ajutandu-i pe ei sa se remarce, ajutam Spania sa inteleaga Romania„, a declarat Manuel Paduraru, presedintele Institutului Hispano Rumano.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro