Dumitru Lupescu aduce în fața Parlamentului și Guvernului cazul “tornadei toxice” de la Vlădeni

Declarație politică

 

 Dreptul la viață și mediu sănătos!

Iresponsabilitatea aleșilor locali și reprezentanților statului

din județul Dâmbovița față de sănătatea publică a cetățenilor

            Mulțumesc stimate domnule președinte,

            Stimați colegi parlamentari,

La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, continuă să fie spulberate speranțele multor cetățeni dâmbovițeni într-o viață sănătoasă, în deplin respect al structurilor statului român și aleșilor locali dâmbovițeni față de sănătatea publică. 

La data de 16 martie 2020 au fost sesizate în scris Garda Națională de Mediu – Comisariatul General și Agenția de Protecția Mediului Dâmbovița, cu privire la o zonă plină cu anvelope uzate și resturi de caroserii auto, abandonate în câmp, lângă localitatea Vlădeni jud. Dâmbovița. De fapt, toată zona adiacentă pârâului Provița (aflată în proximitatea comunei) este plină de deșeuri menajere sau provenite din construcții.

Pe 14 aprilie 2020, după aproape o lună, Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița a trimis un răspuns prin care confirmă că depozitele respective de deșeuri erau ilegale și informează că a dispus ”un set de măsuri pentru desființarea și curățarea” depozitelor și că a sancționat autoritatea administrației locale a comunei  Vlădeni cu ”AVERTISMENT”(!).

Aceasta în condițiile în care sancțiunile prevăzute în Legea 211/2011 privind Regimul deșeurilor sunt de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice, de la 20.000 la 40.000 de lei pentru persoanele juridice și de la 5.000 la 15.000 de lei pentru administrațiile publice locale.

Două săptămâni mai târziu, pe 26 aprilie 2020, ”desființarea și curățarea depozitelor” s-a transformat în INCENDIEREA LOR!

Așa cum ați avut ocazia să vedeți imaginile cu incendiul de la Periș, care a facut deliciul presei și a otrăvit aerul până în București cu ceva timp în urmă, așa puteți viziona filmul incendiului din veninătatea comunei Vlădeni-Dâmbovița, cu coloana groasă de fum negru care se ridică deasupra localității, asemănător unei tornade – postare pe Facebook.

Aceleași imagini de incendii provocate pentru ascunderea unor încălcări ale legilor, aceleași efecte nocive pentru mediu șu sănătatea publică!

Redau mai jos două imagini, cu depozitul ilegal și cu incendiul.

E halucinant! Iată cu ce ușurință se încalcă legea chiar sub ochii Gărzii de Mediu și cu ce indulgență tratează această structură încălcarea legilor de protecție a mediului și ale sănătății publice.

Ținând cont de acestea, am cerut scris Ministerului Mediului, Padurilor și Apelor, personal ministrului, să dispună de urgență o anchetă a Corpului de control, care să cerceteze (cel puțin) următoarele aspecte:

  1. identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere (este puțin probabil ca deșeurile să provină din ”curtea” unui cetățean, foarte posibil să fie vorba de un service auto ori de un atelier de dezmembrări, care a ales această variantă mai ”ieftină” pentru a scăpa de deșeuri ;
  2. modul în care Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița, a colaborat cu Poliția și conducerea UAT Vlădeni pentru identificarea autorilor;
  3. temeiul legal al sancționării doar cu ”avertisment” a Autorității Administrației Publice Locale a comunei Vlădeni;
  4. ce ”set de măsuri pentru desființarea și curățarea” depozitelor ilegale a dispus; s-a numărat cumva incendierea lor în acest set;
  5. cine ar fi putut incendia deșeurile și ce demersuri a făcut Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița pentru a-i identifica pe autori;
  6. evaluarea pagubelor pentru mediu și sănătatea umană produse de incendiul produs atât de aproape de localitate, de o pădure și de terenurile agricole;
  7. orice alte aspecte relevante legate de depozitele ilegale, de incendierea lor și modul în care Garda de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița, conducerea UAT Vlădeni și Poliția au acționat în aceste cazuri.

Îmi exprim speranța că înțelegeți pe deplin gravitatea faptelor pentru protecția mediului și sănătatea publică, atât în ceea ce privește abandonarea ilegală a deșeurilor în natură, cât și în ceea ce privește incendierea lor (ce pare o acțiune de tip mafiot de ștergere a urmelor și probelor care ar fi putut ajuta la identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere, profitând de indiferența dacă nu chiar complicitatea prin neimplicare a autorităților locale și a inspectorilor Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița.

Sper că fiți convinși că tolerarea unor astfel de cazuri slăbește încrederea oamenilor în lege, în autoritățile și instituțiile publice și crește tupeul celor care încalcă legea, punând în pericol mediul și sănătatea publică.

Deci, fiecare poate să facă ce vrea… Cinism cu acte în regulă!

 

Interesele economice zonale sunt mai presus de viața cetățenilor și de protecția mediului înconjurător?

 

Soluții ? Implicarea cetățenilor în actul de conducere locală și obligarea civică a ”aleșilor” să facă ce au jurat la începerea mandatului-să servească interesele comunității!

Dar cum să fie posibil când pe agenda Consiliului Local al comunei Vlădeni nu am văzut să se afle vreun proiect de hotărâre care să organizeze colectarea selectivă a deșeurilor și controlul eliminării acestora, îndeosebi a celor periculoase. Și de aici, din lipsa măsurilor și neimplicarea celor în drept, rezultă poluarea și atentatele la sănătatea publică.

De ce? Cine să poată rezolva problemele locale de mediu?

Răspuns: Autoritățile locale, județene și naționale. Nu așa cum a ”pasat” Garda Națională de Mediu-Comisariatul General această gravă încălcare a legii la structura județeană de profil, fără să urmărească ce măsuri eficiente a luat și care, în final, a dus la ”rezolvarea pe plan local” a problemei de mediu, prin incendiere!

Nu vrem ca județul Dâmbovița să ajungă gunoierul național și european!

Vă solicit atenția stimați colegi din partidele care aveți aleși locali în teritoriu, rugându-vă să cumpăniți cu mare atenție asupra acestui subiect și vă rog să primiți expresia deplinei mele considerații.

Cu stimă,

Dumitru Lupescu

Deputat USR in Circumscripția Electorală nr. 16 Dâmbovița

………………………………………………..

Vezi și: Garda de Mediu anunță că i-a amendat pe cei care au ars anvelope


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro