Trofeul „Crizantema de Aur” 2020 ajunge la Botoșani. Câștigătoarea, laureată și a “Crizantemei de Argint”

  • Festivalul Național de Romanțe de la Târgoviște și-a desemnat, pentru a 53-a oară, laureații. Alina Huțu, din Botoșani, câștigătoarea Trofeului „Crizantema de Aur”

„Crizantema de Aur”, cea de-a 53-a ediție, a reunit, în condiții speciale generate de pandemia de coronavirus, în fosta Cetate a Țării Românești artiști cunoscuți, compozitori, interpreți din toate colțurile țării și de peste Prut, care au în comun dragostea pentru romanță și pentru muzică de calitate.

După două seri de excepție, în care romanța a fost împletită armonios cu poezia, într-un decor special în care a predominat Târgoviștea de altădat´, „Crizantema de Aur” și-a desemnat câștigătorii.

Juriile „Crizantemei de Aur” au avut o misiune grea, aceea de a alege doar câțiva  laureați dintr-o pleiadă de voci excepționale, puternice și, în același timp, extrem de sensibile.

Toți concurenții care au urcat pe scena festivalului au fost declarați învingători de juriu, însă marele premiu, Trofeul „Crizantema de Aur” a fost câștigat de Alina Huțu, din Botoșani. Tânăra a câștigat la începutul acestui an șipremiul II – la secțiunea interpretare a Festivalului-concurs de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint”, care s-a desfășurat în perioada 20-22 februarie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Festivalul este fratele mai mic al „Crizantemei de Aur”.

Alina Huțu Călinescu este absolventă a Liceului de Arte „Ştefan Luchian” Botoşani, promoţia 1999, secţia pian, precum şi a Academiei de Muzică „Gh. Dima” – Cluj Napoca, promoţia 2004, secţia Pedagogie muzicală cu modul de cânt popular – catedra prof.univ.dr. Ioan Bocşa. Între 2004 şi 2006 a fost profesor de educaţie muzicală în Cluj Napoca. Perioada 2006-2009 și-a petrecut-o pe tărâm sicilian-Italia, iar din toamna lui 2009 a dat concurs şi s-a angajat ca profesor la catedra de Canto – muzică populară a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Botoşani, conform botoșăneanul.ro.

Laureații Concursului de Intepretare:

-Trofeul „Crizantema de aur”: Alina Huțu (Botoșani)

-Premiul I: Cristina Beldean Moșuțan (Cluj)

-Premiul II: Darius Divian Iordănescu (Timișoara)

-Premiul III: Jana Gherbovei (Chișinău)

-Premiul special „Ioana Radu”: Ana Maria Stănoia (Timișoara)

-Premiul „Tinerețea Romanței”: Bianca Vlad (Teișani)

-Premiul special „Romanța ne unește”: Maria Neag (Reghin)

-Premiul special „Cetatea Romanței”: Elena Sima (București)

Laureații Concursului de Creație:

-Premiul I: Horia Făgărășanu (Timișoara)

-Premiul II: Sabin Păutza (Iași)

-Premiul III: Viorel Covaci (București)

-Premiul special „Ionel Fernic”: Marcel Morărescu (Târgoviște)

-Premiul special „Romanța ne unește”: Marian Stîrcea (Chișinău)

-Premiul special „Cetatea Romanței”: Ana Ghibea (Târgoviște)

-Premiul special „Izvoarele Romanței”: Marcel Iorga (Vaslui)

-Premiul special „Henry Mălineanu”: Adrian Burhală (Târgoviște)

 

În prima seară de festival a avut loc concursul de Creație, compozitori din țară și din Republica Moldova au propus romanțe noi, care fără îndoială au făcut să vibreze sufletele celor care le-au ascultat. Au participat în concurs, cu compoziții deosebite, compozitorii Adrian Burhală (Târgovişte), Marcel Iorga (Vaslui), Maricel Maxim (Iaşi), Sabin Păutza (Iaşi), Marian Stîrcea (Chişinău), Petre Vârlan (Braşov), Ana Ghibea (Târgovişte), Andrasi Bela (Lupeni), Horia Făgărăşanu (Timişoara), Constantin Bardan (Iaşi), Pavel Păuşan (Treznea, Sălaj), Marcel Morărescu (Târgovişte), Ionel Croitoru (Bucureşti), Viorel Covaci (Bucureşti).

În cea de-a doua seară a festivalului a avut loc Concursul de interpretare, iar pe scena Romanței au urcat interpreți din România și Republica Moldova, finaliști ai celor 7 preselecții regionale desfășurate anul acesta în sistem online, respectiv Octavian Popa – Petreştii de jos, Cristina Moşuţan Beldean – Dej, Alina Huţu (Călinescu) – Botoşani, Maria Neag – Reghin, Ştefan Paşca – Baia Mare, Ana- Maria Stănoia – Timişoara, Cristina Ionela Bugnar – Tiha Bârgăului, Elena Sima – Bucureşti, Măriuca Bursuc – Constanţa, Jana Gherbovei – Chişinău, Iulia Vătafu – Codreşti, Bianca Vlad – Teişani, Darius Divian Iordănescu – Timişoara.

Prima seară a celui mai longeviv festival de romanțe a fost marcată și de un excepțional recital al Alinei Mavrodin Vasiliu, dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea compozitorului Henry Mălineanu, dar și împlinirii a 170 de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. După Concursul de interpretare au susținut microrecitaluri, cu romanțe de suflet, Samuel Barani, câștigător al Trofeului „Crizantema de Aur” în anul 2019 și Ana Maria Donose, câștigătoare a Premiului I în cadrul celei de-a 52-a ediții a festivalului.

Un moment emoționant al celei de-a doua seri a Festivalului „Crizantema de Aur”-ediția 53 l-a reprezentat recitalul extraordinar susținut de violonistul Ștefan Cigu, care de altfel a fost omagiat la Târgoviște- Cetate a Romanței cu prilejul împlinirii a 70 de ani și a unei vieți în slujba romanței și a muzicii românești.

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro