TÂRGOVIŞTE: Eroul Herman Kornhauser, omagiat în cimitrul evreiesc

Printre ruine şi pietre de mormânt sparte în bucăţi,î n cimitirul evreiesc din Târgovişte, aflat în spatele cartierului Romlux, s-a desfăşurat astăzi o ceremonie modestă pentru omagierea eroului evreu Solomon Herman Kornhauser. Mai multe autorităţi şi instituţii din Târgovişte au depus coroane de flori la mormântul unui dintre evreii târgovişteni consideraţi simbol al umanismului.

Solomon Herman Kornhauser a fost executat pe 6 martie 1917 de reprezentanţii armatei germane de ocupaţie. Avea doar 37 de ani şi lăsa în urmă o soţie însărcinată.

În decembrie 1916, Târgoviştea era cucerită de Divizia a 12-a bavareză în ciuda apărării îndârjite de care au dat dovadă trupele Diviziei 22 a Armatei Române, alături de elevii şi profesorii Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu. După victorie se instaurează administraţia militară germană sub conducerae maiorului Dietrich.  Acesta instituie o stare de teroare în oraş, din tabloul căreia face parte şi un lagăr organizat la Arsenalul Armatei (zona UPET). Solomon Herman Kornhauser era electrician  şi locuia lângă Arsenalul Armatei. Mişcat de faptul că alţi oamenii erau ţinuţi prizonieri lângă locuinţa sa, acesta a decis să-i ajute să evadeze. Mai multe persoane au reuşit să fugă cu sprijinul lui. A fost însă descoperit, iar tribunalul militar de ocupaţie care funcţioana în clădirea Prefecturii  (astăzi Muzeul de Artă) l-a condamnat la moarte. Solomon Herman Kornhauser  a fost spânzurat în zona centrală a oraşului ca exemplu dat populaţiei civile care nu respecta ordinele armatei de ocupaţie.

Post mortem, Solomon Herman Kornhauser  a fost decorat cu Virtutae militară de Război, clasa a II-a.

Centru Medical Valeriana


Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:


Gurmand + Raiman

Un gand despre “TÂRGOVIŞTE: Eroul Herman Kornhauser, omagiat în cimitrul evreiesc

  • 18 mai 2018 at 9:16
    Permalink

    Dupa cum se vede comunitatea evreiasca din Targoviste a fost o comunitate importanta. Poate Primaria Targoviste ar trebui sa acorde mai multa atentie acestui cimitir. O imprejmuire, o reabilitare a zonei verzi. Un cimitir este totusi un monument de memorie urbana. Este jenant sa prezinti onoruri militare in prezenta reprezentantului ambasadei Israelului intr-un cimitir “parasit” de toti.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro