Covid-19 a împiedicat Geavrelele să aducă anul acesta norocul în gospodăriile celor din Morteni

Pandemia nu a schimbat multe, ci a schimbat aproape totul. Modul nostru de a privi lucrui și de a ne raporta la situații, felul în care interacționăm, obiceiuri, tabieturi și chiar și felul în care ne raportăm unii la ceilalți. Ne-am revoltat, mai mult speriați decât supărați, când am văzut că trebuie să ne schimbăm obiceiurile de Paște. Ne-am resemnat și adaptat pentru că nici Crăciunul nu a mai fost la fel, iar astăzi a venit rândul altei mari sărbători să fie afectată.

Pentru creștini aceasta este ziua în care se sfințesc toate apele, însă dâmbovițenii mai țin cu drag, de foarte mulți ani, un obicei care a atras atenția întregii lumi – Steagul sau Geavrelele. Din cauza contextului epidemiologic în care ne aflăm, anul acesta geavrelele nu vor aduce norocul în niciuna dintre gospodăriile din Morteni.

Tradiția, care a impresionat chiar și oameni din afara țării, presupune ca, în ziua de Bobotează, flăcăii satului să meargă la fiecare gospodărie cu prăjini înalte, de 14 metrii, pline cu geavrele (batiste colorate, țesute manual de fetele nemăritate din sat) pe care preotul le sfințește înainte. Aceștia duc cu ei și cele 4 Steaguri ale satului, iar prezența lor în gospodării este menită să aducă noroc, prosperitate și liniște gazdelor.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro