101 ani de la înființarea armei Tancuri, prezență continuă în Garnizoana Târgoviște. 1 august 1919 – 1 august 2020 (VIDEO)

Distribuie:

Cetatea Târgoviștei a avut întotdeauna oștenii săi ce i-au stat pavază de-a lungul vremurilor.
Moștenirea militară a cetății voievodale se întinde pe mai multe veacuri și este plina de dăruire, jertfe și măreție.
Batalionul 114 Tancuri- Petru Cercel, este “cavaleria grea” a Cetății Chindiei, o unitate de elită și purtătoare a unei tradiții de 101 de ani a armei tancuri in armata romana.
În 1919, la 6 decembrie, la nici două luni de la înființare, Batalionul Care de Luptă își schimbă reședința, de la Mihai Bravu –Giurgiu, în cazarma Regimentului 10 Rosiori din Târgoviște.
Mutarea a tinut cont de faptul că, la Târgoviște, avea cele mai bune condiții pentru desfășurarea instrucție dar și sprijinul logistic adecvat datorită prezenței Arsenalului Armatei aflat in orasul nostru.
Prin Înalt Decret Regal al Regelui Ferdinand din 25 decembrie 1920, se ia hotărârea ca Batalionul Carelor de Lupta să se transforme în Regimentul Carelor de Lupta, ce își mărește capacitatea de luptă avand două batalioane de care armate, o companie de mitraliere și una de autoblindate, trei plutoane de motomitraliere și formațiuni de mentenanta.
În luna Mai 1929, Regimentul primește Drapelul de Luptă, cel mai înălțător moment din existența unei unități militare.
În perioada interbelică, primește noi mașini de lupta franceze și cehoslovace, Renault si Skoda R2, formându-se astfel și al treilea batalion în componența Regimentului.
La 1 Noiembrie 1939, la numai două luni de la începutul celui de al doilea război mondial, se înființează în centrul țării un al doilea regiment, astfel Regimentul Carelor de Lupta de la Târgoviște devine Regimentul 1 Care de lupta.
În timpul marii conflagrații mondiale, regimentul a desfăşurat operațiuni militare în cadrul Diviziei 1 Blindată pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de nord, a luptat la Odessa și Stalingrad, luptând cu vitejie și acoperindu-se de glorie, dar și plătind prețul de sânge prin jertfele ostașilor săi.
Dupa întoarcerea armelor la 23 August participă la luptele pentru eliberarea teritoriului Transilvaniei și continuă lupta pe teritoriul Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei pana la infrangerea nazismului.
În perioada postbelică, trece prin mai multe modernizari de tehnică de luptă, primimd în dotare tancuri T-55, T-72, TR-580, TR-85 și TR-85M1-Bizonul, de producție românească.
La 21 octombrie 1974, drapelul unității a fost decorat cu Ordinul Tudor Vladimirescu cls-III-a și primește denumirea Regimentul 1 Tancuri ’’Vlad Țepeș’’.
În anul 1993 se desființează Regimentul 1 Tancuri și se înființează, prin ordinul Marelui Stat Major al Armatei, Batalionul 1 Tancuri ‘’Vlad Țepeș’’.
În anul 2004, în baza unei hotarari a C.S.A.T. , Batalionul 1 Tancuri ‘’Vlad Țepeș’’ se desființează, astfel garnizoana Targoviste ramane fara o componenta principala dupa aproape 86 de ani de traditie.
Dupa 5 ani, la 1 Octombrie 2009, datorită noilor provocări impuse de mediul de securitate, prin hotarare C.S.A.T. se înființează în Garnizoana Târgoviște Batalionul 114 Tancuri ‘’Petru Cercel’’, în cazarma fostului Regiment 1 Tancuri.
La 27 septembrie 2010 , batalionul primeste Drapelul de Luptă care este un simbol al onoarei și vitejiei militare, reluand traditia de aproape 100 de ani a armei tancuri in Cetatea Târgoviștei.
Astăzi, 1 august 2020, se sărbătoresc 101 decând tanchiștii, “Cavalerii de oțel ai Târgoviștei”, se afla la datorie sub zidurile Cetății Chindiei.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro