În familia Ager Club Târgovişte, copiii şi tinerii găsesc un nou drum în viaţă (foto)

Clubul Sportiv Ager a fost înfiinţat în 2005 de către Viorel Staicu şi este singurul din Dâmboviţa unde se practică Sei Budokai, o artă marţială ce se adresează tuturor, de la copii până la persoane de vârsta a treia. „Sunt foarte convins că sportul ăsta te ajută foarte mult în viaţă. Îţi creşte încrederea în tine că poţi face faţă unei provocări, că găseşti în tine forţa de a trece peste greutăţi. Îţi exersezi voinţa şi curajul de a înfrunta greutăţile”, ne-a spus Mircea Stănculescu, în vârstă de 30 de ani. El a practicat Sei Budokai la clubul din Târgovişte timp de patru ani, în facultate, după care s-a mutat la Bucureşti, ceea ce nu i-a mai permis prezenţa la antrenamente. “La început nu ştiam cu ce se mănâncă. A fost greu pentru că este o provocare şi de ordin psihologic. Uneori trebuie să lucrezi împotriva instinctului. A fost un şoc timp de un an şi ceva,  dar am continuat din ambiţia de a nu renunţa. Îmi plăcea ce se întâmpla acolo şi de Viorel, care are un mod aparte de a transmite informaţiile, impune disciplină şi este un model de morală”, este de părere tânărul, de profesie programator IT.

“Părinţii mei sunt mulţumiţi”

În sala amenajată în complexul Pavcom, la etajul doi, se antrenează dâmboviţeni cu vârste între 10 şi 60 de ani şi de profesii diferite, de la agent de pază, la contabil şi judecător. Ei acumulează cunoştinţe, se dezvoltă fizic şi psihic şi îşi însuşesc valori. Îmbunătăţirea stilului de viaţă se observă la copii şi tineri, nu numai la adulţi. „M-au adus părinţii la această sală de arte marţiale, dar a început să-mi placă foarte mult sportul şi tot ce fac aici. Părinţii mei sunt mulţumiţi”, spune Lucian Roşca, de 10  ani, mezinul echipei. „Am venit la sală acum un an. Am vrut să fac un sport şi mi s-a părut mai accesibil. Am învăţat multe şi chiar mă pregătesc pentru competiţii. Sunt mulţumit de rezultatele mele de până acum. Mi-am dezvoltat calităţi fizice şi motorii, coordonarea, rezistenţa şi am devenit mai ordonat”, apreciază Ştefan Arsene, elev în clasa a XI-a, la profil matematică-informatică, în cadrul Colegiului Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte.

Tematica de pregătire conţine Kihon (tehnici de lovire şi apărare cu braţele şi picioarele), Kata (luptă imaginară cu mai mulţi adversari ce ajută la întărirea corpului şi la dezvoltarea echilibrului), Nage Waza (proiectări din judo şi lupte), luptă la sol ce implică Jime Waza (strangulări) şi Kansetdu Waza (luxări de braţe şi picioare). Cei care obţin gradul de 1 DAN încep studiul tehnicilor de luptă cu arme.

„Este un mediu foarte plăcut şi oricine poate să vină să vadă asta”

Antrenamentele sunt dure, dar pentru cei care fac performanţă în acest sport şi se pregătesc să participe la competiţiile de gen, fie lupte în cuşcă, fie concursuri de jiu-jitsu brazilian. Campioni pe saltea sau învingători în viaţa de zi cu zi, luptătorii întreţin în sală o atmosferă de familie, bazată pe principii ca auto-control, respect, corectitudine, modestie şi înţelepciune. „Viorel nu ne învaţă să ne batem, ci să ne apărăm. E o armonie deplină în sală. Disciplina face ca smecherii să se triaze singuri”, explică Mihael Necula, de 37 de ani. El a început să practice Sei Budokai în urmă cu şapte ani şi crede că acesta este un sport complet. „Consider că e necesar fiecărui bărbat, pentru protecţia proprie, a familiei, a iubitei şi care dă rezultate în meserie, pentru cei care lucrează în pază şi supraveghere, ca şi mine. Mi se pare chiar un atu ca aceştia din urmă să fie legitimaţi la un club sportiv”, a adăugat Mihael. El a dus pasiunea pentru arte marţiale mai departe. Experienţele şi învăţăturile de la sală l-au determinat să urmeze Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi să-şi continue studiile cu un master în acest domeniu, pentru a deveni el însuşi antrenor. „De la Viorel Staicu am învăţat metodica de predare. Poate nu l-am ascultat decât un sfert, dar sfertul acela m-a ajutat şi acum predau colegilor. Însă vreau să predau copiilor”, spune cu mândria de a duce mai departe lecţiile primite.

Dacă pe Mihael Necula acest sport l-a ajutat în meserie, pentru Mihail Nuţă Sei-Budokai a însemnat începutul unei meserii. „Practic Budokai karate din 2005. Viorel Staicu a fost primul meu şef, primul mentor şi primul antrenor. Am o carieră de bodyguard şi m-a ajutat ce am învăţat aici. Sunt foarte mulţimut de colegi şi de educaţia pe care o primesc de la antrenor. Este un mediu foarte plăcut şi oricine poate să vină să vadă asta”, ne-a mărtusit dâmboviţeanul de 30 de ani.

 

Citiţi în continuare Gazeta Dâmboviţei şi veţi afla într-un viitor articol cum le ajută practica stilului Sei Budokai pe tinere!

Sempai Viorel Staicu formează luptători de elită pentru ring şi pentru viaţa de zi cu zi

 

    

  

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro