Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

28-11-2021

“NECENZURAT“, proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor

Vineri a fost prezentat la Târgovişte proiectul naţional de prevenire a consumului de droguri  în rândul adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani – “NECENZURAT“, ce s-a derulat în judeţul nostru în anul şcolar 2012-2013.

Scopul proiectului este prevenirea consumului de tutun, alcool şi droguri ilegale în rândul adolescenţilor, în sensul scăderii acestuia şi / sau întârzierii debutului în consum şi a tranziţiei de la consumul experimental de droguri la cel regulat prin  participarea a 21 de consilieri şcolari la cursul de formare în cadrul Proiectului “Necenzurat – Unplugged”.

NECENZURAT este un program de prevenire a consumului de droguri în şcoli, adresat adolescenţilor cu vârste între 12 şi 14 ani având la bază modelul comprehensiv al influenţei sociale. Caracterul inovator al programului este că a fost realizat prin colaborarea a 7 ţări din UE ( Belgia, Germania, Spania, Grecia, Italia, Austria şi Suedia), cunoscut ca proiectul EU-DAP şi a fost evaluat pentru eficacitate în faza anterioară. Rezultatele bune înregistrate au făcut ca acest proiect să fie implementat, în prezent, în 15 ţări din Europa.

Proiectul a fost gândit după ce s-au constatat tendinţele ascendente ale fenomenului, atât în ceea ce priveşte numărul consumatorilor cât şi al traficanţilor, consumul de etnobotanice  în continuă creştere, numărul de elevi de gimnaziu care fumează şi consumă alcool în continuă creştere, accesul facil la unele tipuri de droguri.

Măsurile ce au fost luate la la nivel local, în judeţul nostru, prin acest proiect au fost:

–         Implementarea proiectului cu titlu de pilot în anul şcolar 2012 – 2013 la Şcoala Gimnazială “Grigore Alexandrescu” din Târgovişte,

–         Iniţierea unor programe destinate părinţilor centrate pe îmbunătăţirea relaţiilor interpersonale şi a abilităţilor de comunicare cu proprii copii,

–         Implementarea şi extinderea proiectului NECENZURAT-program de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri în şcoli, cu scopul de formare a unor abilităţi de viaţă pentru a face faţă la presiunea grupului; este adresat preadolescenţilor cu vârste cuprinse între 12-14 ani.

 Pentru dezvoltarea proiectului NECENZURAT au fost luate în considerare şi rezultatele cercetărilor anterioare. Principalele caracteristici ale curriculumului NECENZURAT sunt:

–         Programul se bazează pe Modelul comprehensiv de influenţă socială, fiind interactiv; el integrează abilităţi de viaţă sănătoasă şi convingeri normative.

–         Grupul ţintă este format din adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, deoarece aceasta este vârsta când adolescenţii pot începe să experimenteze drogurile (în special fumatul, consumul de alcool sau consumul de droguri ilegale – cannabis, SNPP, etc).

–         Conţinutul programului este dedicat scăderii consumului de droguri si / sau întârzierii tranziţiei de la experimental la consumul regulat de droguri.

Potrivit informaţiilor oferite de Nicoleta Bobe, inspector principal de poliţie, coordonator C.P.E.C.A. Dâmboviţa, programul este compus din 12 lecţii, proiectate pentru a fi predate în timpul şcolii. Organizarea programului este făcută în baza recomandărilor care au arătat că programele cu mai puţin de zece lecţii au avut efecte mult mai mici faţă de programele cu o lungime medie de cincisprezece lecţii. Substanţele la care face referire programul sunt tutunul, alcoolul şi canabisul, în particular, şi alte droguri, în general.

Programul conţine o componentă adresată părinţilor, în scopul furnizării către aceştia a unor instrumente de învăţare care să sprijine prevenirea consumului de droguri în şcoli, prin intermediul întâlnirilor special organizate.

Întâlnirile parentale, care sunt un addendum la programul  NECENZURAT  cuprind:

–         Abilităţi generale ale părinţilor de a consolida relaţiile de familie, precum şi de a controla şi soluţiona conflictele.

–         Abilităţi privind prevenirea consumului de droguri, care vor creşte nivelul cunoştinţelor părinţilor despre droguri şi îi vor ajuta să comunice copiilor lor minori atitudinile potrivite şi modelele de comportament adecvate cu privire la droguri.

–         Abilităţi ce asigură încrederea oamenilor în exercitarea rolului de părinţi.

          Potrivit informaţiilor oferite de  profesor psihopedagog Cristina Marin, directorul C.J.R.A.E. Dâmboviţa, în perioada 24.01 – 28.02.2014, a avut loc cursul de formare a 25 de profesori şi profesori consilieri şcolari pentru implementarea programului NECENZURAT, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa şi Casa Corpului Didactic Dâmboviţa urmând ca, în perioada martie – iunie 2014, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, acest program să fie implementat în unităţile şcolare din judeţul Dâmboviţa.

Finanţarea materialelor informative ce vor fi realizate în activităţile cu elevii a fost asigurată de Consiliul Local al Municipiului Târgovişte şi International Police Association (IPA) – Secţia Română, Regiunea 6 Bucureşti.

 

 

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI