Comisarii de la Protecția Consumatorului îți spun cum trebuie să arate produsele pentru masa de Paște

In perioada Sărbătorilor Pascale  comisarii CJPC Dâmboviţa vor prelua reclamaţiile consumatorilor  şi vor  efectua controale mixte impreună cu  reprezentanţii DSVSA Dâmboviţa, Gărzii  Financiare Dâmboviţa, DSP Dâmboviţa, IJP Dâmboviţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, pentru supravegherea condiţiilor de desfacere a produselor agroalimentare şi pentru protecţia stării de sănătate a populaţiei.

Recomandări pentru consumatori:

 

Carnea de miel:
• Cumpăraţi numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate in pieţe;
• Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară ;
• Carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare ;
• Carnea achiziţionată se va transporta in conditii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.

 

 

Peşte
• La cumparare verificaţi dacă peştele proaspat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; in aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;
• Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare in vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.

 

 

Oua 
• Evitaţi cumpărarea ouălor a caror coajă este crăpată, murdară sau spartă; 
• La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul ; 
• Verificaţi data durabilităţii minimale care este inscrisă pe ambalaj, in cazul ouălor ambalate sau pe un afiş impreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc.

 

 

Vopsea de oua
• Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
• Urmăriţi incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.

 

 

Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sănătate. 
Produse de patiserie
• Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
• Spaţiile de comercializare trebuie să fie in permanenţă curate şi bine intreţinute; 
• Se va avea in vedere că produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale);

 

 

Vin 
• Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate; 
• Nu vă lasaţi “ademeniţi” de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele in recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
• Verificaţi etanşeitatea recipientelor;
• Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.

 

 

Ce trebuie să urmariţi pe eticheta/ambalajul unui produs alimentar preambalat
• Denumirea sub care se vinde produsul;
• Numele si adresa fabricantului  ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
• Data durabilitatii minimale exprimată sub forma „a se consuma, de preferinţă inainte de …”  sau  „a se consuma, de preferinţă până la data…” , sau in cazul produselor care prezintă un grad inalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic, data limită de consum exprimată sub forma  „expiră la data de …” ;
• Data se compune din indicarea clară a  zilei, lunii si anului, intr-o formă cronologică necodificată;
• Cantitatea sau volumul net;
• Condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
• Locul de origine sau provenienţă a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură a crea confuzii;
• Concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volume;
• Lista ingredientelor;
• Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
• Instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzătoare a produselor;
• O menţiune privind lotul (seria lotului, data fabricaţiei, data imbutelierii etc.).

 

 

Elementele obligatorii de etichetare trebuie să fie redactate in limba română fără a exclude prezentarea acestora şi in alte limbi. Informatiile de pe eticheta vor fi inscrise lizibil, aşezate in mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene. 

 

 

COMISAR SEF

ing. Buzu Corneliu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro