Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

Claudia Gilia, despre „pandemia din umbră”. Cum a afectat pandemia Covid-19 viața femeilor din întreaga lume

Chiar și înainte de apariția COVID-19, violența în familie era deja una dintre cele mai mari încălcări ale drepturilor omului.
Datele oficiale arată că în ultimele 12 luni, 243 de milioane de femei și fete (cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani), din întreaga lume, au fost supuse unor acte de violență fizică sau sexuală de către un partener intim. Odată cu avansarea pandemiei COVID-19, acest număr este probabil să crească cu efecte multiple asupra bunăstării femeilor, sănătății lor sexuale, reproductive și mintale, precum și asupra capacității lor de a participa și conduce restabilirea societăților și economiei noastre.
Violența împotriva femeilor a devenit un fenomen care ia amploare și, din păcate, o întâlnim tot mai des în sânul familiei, acolo unde, de fapt, acestea ar trebui să fie protejate. În pandemia de Covid-19, cifrele arată că o treime din femeile din UE au suferit violențe fizice și/sau sexuale.
ONU a numit acest fenomen „pandemia din umbră”. La nivel național există un număr unic destinat victimelor violenței domestice, traficului de persoane:
HELPLINE: 0800.500.333
 În județul Dâmbovița, DGASPC oferă servicii rezidențiale pentru victimele violenței domestice, prin Centrul de recuperare pentru victimele violenței în familie și prin programul VENUS. Eradicarea violenței de gen necesită o abordare în care măsurile de drept penal reprezintă doar o parte. Accentul trebuie pus pe implementarea a diferite strategii pentru creșterea egalității de gen, de capacitate și de sprijinire a supraviețuitoarelor, precum și pe întărirea autonomiei sociale și economice a femeilor.
Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să milităm pentru a preveni și a condamna orice formă de violență împotriva femeilor. NIMENI nu trebuie să rămână impasibil la acest fenomen. STOP VIOLENȚEI IMPOTRIVA FEMEILOR!” a îndemnat astăzi, de Ziua Mondială pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeii, conferenţiarul universitar doctor Claudia Gilia, președinte OFSD Dâmbovița.
Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media