Alertă sindicală! „Starea de alertă este mai restrictivă decât starea de urgenţă”

Sindicatele „alertate” de starea de alertă! Liderii de sindicat spun că starea de alertă în care se va intra de vineri, 15 mai, este mult mai dură decât starea de urgenţă care îşi va înceta valabilitatea peste câteva ore… Preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte, Nicolae Dragodănescu spune că au fost introduse în lege măsuri restrictive care nu au absolut nicio legătură cu pandemia Covid 19, dar nici cu urgenţa şi alerta. Se pare că prin modificările aduse legislaţiei, guvernanţii vor să-şi asigure liniştea, cel mai probabil până la alegerile din toamnă, pentru că din pix au fost îngheţate mişcările şi protestele sindicale nu numai pe perioada stării de alertă, ci şi trei luni după aceea. Mai mult de atât, sindicatele nu au voie să treacă nici la negocierea contractelor colective de muncă expirate încă de pe vremea stării de urgenţă, măsură care vine în favoarea multinaţionalelor şi a angajatorilor, fiind în defavoarea salariaţilor români.

„Să vorbim puţin despre starea de urgenţă, versus starea de alertă! Starea de alertă, aşa cum este promisă zilele acestea, azi, mâine, pentru că urmează să iasă legea, care este în dezbatere la deputaţi,  fiind Cameră Decizională, este mai restrictivă decât starea de urgenţă, ceea ce este cu totul şi cu totul anormal. Prevalându-se de starea de urgenţă şi de starea de alertă, mai nou, se deschid foarte multe oportunităţi pentru unii şmecheraşi ai sistemului. Am constatat că sunt introduse în lege măsuri restrictive care nu au absolut nici în clin nici în mânecă cu pandemia Covid 19… şi nici cu urgenţa şi alerta. Mă refer la ceea ce se întâmplă cu salariaţii.

De exemplu dacă pe perioada stării de urgenţă, declarată de preşedinte, nu aveai voie să faci conflicte de muncă şi adunări publice. Punct! Era ok! Acum în proiectul de lege al stării de alertă pe care îl discută astăzi deputaţii (noi am sezizat şi deputaţii de Dâmboviţa), dânşii vor să facă în felul următor – să ne interzică să mai facem greve şi conflicte de muncă cel puţin trei luni de zile după ridicarea stării de alertă. Ce are conflictul de muncă… Adică trebuie să fii exclus de la muncă în condiţiile în care nu mai poţi să modifici niciun element al salariului sau al contractului de muncă în cadrul unui conflict de muncă doar că ne-a dat o lege prin care trei luni de zile, după ridicarea stării de alertă, nu avem voie să facem conflicte de muncă. O aberaţie!

Este articolul 15 din actuala lege care este pus foarte şmecher, pentru că spune „ îşi prelungesc efectele contractele colective de muncă”, ceea ce presupune în subsidiar că dacă ai contract colectiv de muncă nu ai voie să mai declanşezi  conflict de muncă decât după ce îţi expiră contractul colectiv de muncă şi dacă prelungesc automat valabilitatea contractelor de muncă încă trei luni de zile, sub efectul legii, practic ne încalcă un drept fundamental care nu are nicio treabă cu combaterea pandemiei şi cu combaterea virusului… Este doar aşa un serviciu pentru marile multinaţionale, care să se asigure că până la iarnă nu-i deranjează nimeni şi astfel se menţine starea asta de sclavie şi de muncă precară în foarte multe unităţi de-ale lor. Deci şi-au asigurat liniştea o perioadă lungă de timp. Am cerut personal deputaţilor şi senatorilor de Dâmboviţa să facă ceva.

Mulţi citesc, puţini înţeleg până la final pentru că sunt chestii de fineţe. Cine nu ştie… că dacă ai un contract colectiv de muncă valabil şi dacă eşti într-o negociere nu ai voie să declanşezi conflict de muncă, poate li se pare o bagatelă, dar noi de exemplu avem în aşteptare conflicte de muncă  încă din luna martie. Sub pretextul stării de urgenţă… angajatorii nu au mai vrut să încheie contractele de muncă, au zis să lăsăm aşa, să vedem ce va fi în condiţiile în care industria duduie de nu se poate. Industria dâmboviţeană merge foarte bine, nu avem a ne plânge de nimic…”, a declarat preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte, Nicolae Dragodănescu.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro