Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

28-11-2021

UNICAT! O instituție de control nu a sărit cu amenzile pe producători, ci i-a consiliat

      Într-o perioadă în care  amenda este ghidul după care par a lucra instituțiile de control, astăzi producătorii de răsad din Piața 1 Mai  din Târgoviște au avut parte de o mare surpriză. O instituție a venit să-i învețe ce să facă pentru a nu fi amendați. Este vorba de reprezentanții  Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor Dâmbovița. Inspectorii au vorbit cu oamenii, majoritatea persoane în vârstă fie din cartierul bulgarilor târgovișteni, fie din zona Băleni, și i-au învațat cum să-și eticheteze produsele pentru a nu fi amendați. O amendă pentru neetichetare poate ajunge  la 300 de lei.

Datorita producatorilor care au venit in ultima perioada la sediul inspectoratului sa se documenteze si sa intrebe ce le trebuie ca sa poata iesii in piata cu rasad,  a intreprins astazi 11.05.2015 o actiune in piata 1 Mai , actiune prin care  au fost indrumati si consiliati toti producatorii de rasad , cu privire la legea 145/2014.

Li s-a raspuns la intrebari si le-au fost inmanate etichete care sa corespunda legislatiei, tinand cont ca pentru o banala eticheta se poate primi amenda de la 100 – 300 lei. Din verificari a rezultat ca majoritatea au rasadul din samanta certificata si astfel detin un certificat de calitate al semintelor plantate, acest lucru este bun pentru clientii care astfel pot avea o certitudine ca rasadul pe care il cumpara este de calitate. Mai sunt si mici exceptii dar care in urma  indrumarilor noastre vor intra in normalitate.

Ca si recomandare Primariile care elibereaza aceste atestate ar trebuii sa incerce sa le explice acestor producatori , pe intelesul lor, prevederile legii 145/2014, sunt oameni care muncesc pamantul de dimineata pana seara si nu au timpul si priceperea necesara.

ITCSMS Dambovita  va fi alaturi  atat de persoanele fizice cat si juridice, ca acestia sa fie in conformitate cu legea si astfel sa nu fie nevoie de sanctiuni, dar si clientii targovisteni cat si din localitatile judetului sa aiba o certitudine a calitatii rasadurilor, se arată într-un comunicat al intituției.

 

Iată ce trebuie să mai știe producătorii:

Certificatul de producător va fi înlocuit cu un atestat de producător, iar pe lângă acest act, va fi necesar și un carnet de comercializare, care va putea fi asimilat unui chitanțier. Astfel, atunci când vor vinde produse, producătorii agricoli vor trebui să elibereze cumpărătorilor o filă din carnetul de comercializare.

Atestatul de producător va fi valabil un an calendaristic de la data emiterii și va fi vizat semestrial, prin aplicarea ștampilei și a semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, după caz.

Agricultorii persoane fizice care vor deține un atestat de producător vor putea să vândă produsele obținute în ferma/gospodăria proprie fie în piață, fie altor comercianți, însă vor trebui să aibă și un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Vânzarea produselor cumpărate de la terțe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă. Carnetul de comercializare se va utiliza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum și pentru produse apicole productie proprie.

După cum reiese din actul normativ, carnetul de comercializare a produselor va funcționa practic precum un chitanțier. Concret, atunci când vor vinde produse, în orice cantitatea și structură sortimentală, indiferent de calitatea cumpărătorului, respectiv persoana fizică sau persoana juridică, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet, după cum urmează:

– primul exemplar se înmânează cumpărătorului;

– al doilea exemplar se pastrează de vânzător;

–      al treilea exemplar se păstrează la carnet

Totuși, excepție de la aceste prevederi o reprezintă situația în care vânzarea se va desfășura în piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante. În aceste situații, producătorii agricoli vor fi obligați să înscrie, la sfârșitul fiecărei zile, într-o filă corespunzătoare, produsele agricole și cantitățile totale vândute în ziua respectivă.

Totodată, carnetele utilizate care vor conține al treilea exemplar al filelor se vor restitui primăriilor emitente, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file a acestora.

Conform Legii nr. 145/2014, producătorii agricoli persoane fizice care vor deține un atestat de producător și un carnet de comercializare vor putea să-și vândă produsele în spații distincte, care vor fi amenajate în acest sens în piețe.

Procentul de alocare a spațiilor de vânzare distincte va fi de minimum 40% din totalul spațiilor de vânzare existente.

De asemenea, același act normativ stabilește ca producătorii agricoli vor fi obligați să afișeze la locul de vânzare eticheta de produs, care va conține informații cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului și prețul de vânzare.

Reglementările care au intrat recent în vigoare prevăd și o serie de sancțiuni pentru producătorii care nu vor ține cont de regulile privind atestatul de producător și carnetul de comercializare.

Astfel:

– cei care vor utiliza carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare al filelor, ar putea fi sanctionați cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei

– transportul produselor agricole de la locul de deținere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligația de a deține o filă completată corespunzător cantităților și structurii sortimentelor transportate, ar putea primi o amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

– nu vor afișa eticheta de produs, comercianții vor fi pasibili de o amendă care va fi cuprinsă între 100 lei și 300 lei.

agricultori

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI