Federația Sindicală Terra, semnal de alarmă asupra noului PNDR, contestat de Comisia Europeană

 

Federația Sindicală Terra, afiliată la Confederația Sindicatelor Democratice din România, apără interesele lucrătorilor din agricultura și luptă împotriva politicilor pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, politici care sunt de natură să împiedice dezvoltarea agriculturii românești dar și de natură să ignore cu bună știință interesele agricultorilor români.

Deși suntem în al doilea an al celei de-a doua perioade programatice, noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală este încă contestat de către Comisia Europeană (nefiind încă aprobată forma finală) și în acest context atragem atenția asupra câtorva probleme majore pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale trebuie urgent să le remedieze:

  • Consorțiul desemnat să realizeze noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală aferent perioadei programatice 2014 – 2020 deși are în componența sa o federație sindicală din agricultura (Agrostar) totuși a înțeles să nu consulte sub nicio formă lucrătorii din agricultură, iar noul program va fi doar ceea ce era deja previzibil: un nou program elaborat pe baza statisticilor (care sunt doar statistici), a experienței altor state membre și nicidecum un program bazat pe realitatea fizico-geografică din Romania și capacitatea agricultorilor de a accesa acest program și de a crește productivitatea propriei lor afaceri.
  • Deși la 1 martie 2015 trebuia să înceapă depunerea de cereri pe suprafață la APIA, acest lucru nu se întâmpla și mai grav, nici nu se cunoaște data la care va începe depunerea cererilor, dar se știe că data de sfarșit este 15 iunie 2015, cu alte cuvinte, termenul nu se prelungește proporțional cu perioada în care nu s-au făcut inscrieri. În aceste condiții, este limpede că foarte mulți potențiali beneficiari vor fi pe de o parte excluși artificial și abuziv de la finanțarea indirectă prin depunerea de proiecte și pe de alta parte de la finanțarea directă. Federația Terra vrea să știe cine va răspunde pentru pierderile pe care le vor suferi agricultorii și cine își va asuma public nerespectarea perioadei de depunere a cererilor pe suprafață la APIA?
  • Ghidurile solicitantului publicate spre consultare pe noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală coțin numeroase inadvertențe și sunt practic imposibil de pus în practică, punând beneficiarii, ca și până acum, în imposibilitatea de a-și putea derula proiectele, ba chiar conducându-i spre situații inadmisibile (pe alocuri chiar ilegale) în urma cărora, aceștia ajung să fie executați silit sau să li se declare proiectele neeligibile după ce ele s-au încheiat. Acestea rămân riscurile asumate de consorțiul care a înțeles să elaboreze viitorul agriculturii românești din birou (noul PNDR), riscuri pe care Federația Terra nu vrea ca agricultorii români să le asume.

Federația Sindicală Terra constată ca Instituțiile care trebuie să vină în sprijinul agricultorilor sunt de fapt Instituțiile care luptă impotriva lor și împotriva agriculturii românești. De acee, Federația Terra va lupta asumat pentru interesele tuturor lucrătorilor din agricultura și își asuma un rol activ în acest sens, având în vedere faptul că în acest moment sindicatele care ar fi putut să facă acest lucru, sunt aservite politic (deși statutul nu le permite) și nu mai au interes să apere interesele micilor lucratori din agricultură pentru simplul motiv că nu este o miză suficient de importantă.

Federația Terra s-a înființat pentru lucrătorii din agricultură și va rămâne alături de aceștia până la capat, sprijinindu-le permanent interesele și fiind permanent, vocea lor publică.

 

Președinte FSA Terra

Istrate Florin

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro