ortooxacell kiss2022.gif Flax

Direcţia Silvică Dâmboviţa are grijă de patrimoniul “verde” al judeţului

Săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda, a declarat că, de la începutul acestui an, au fost împădurite 48 de hectare de teren, din care 25 în zona Ocolului Silvic Pucioasa, în zona de munte.

De asemenea, se mai pregătesc pentru împădurire 16 hectare în zona Ocolului Silvic Răcari. “Sunt lucrări de refacere sau substituire în zona Zăvoi, pe care le pregătim cu utilaje forestiere şi cu firme specializate“, a precizat directorul Direcţiei Silvice Judeţene.

Potrivit acestuia, 90% din materialul vegetal este produs în pepinierele din Dâmboviţa, unde se “nasc“ peste un milion de puieţi forestieri.

Reprezentații Direcției Silvice au mers cu presa săptămâna trecută, într-o vizită pe teren, într-o pepinieră cantonală  de puieți de molid și larice aflați în repicaj (peste 3 ani se va ști dacă sunt apți de plantat) la Vulcana, pe raza Ocolului Silvic Pucioasa, care numără, potrivit informațiilor oferite de inginer Maria Sănduleanu, responsabil compartiment împăduriri, 16 pepiniere cantonale, cu peste 100.000 de puieți în cultură și alți 50.000 apți.

 În prezent, fondul forestier al judeţului, administrat de către Direcţia Silvică, este de 55.000 de hectare, iar pentru alte 25.000 de hectare direcţia are peste 3500 de contracte de pază şi administrare.

 “Spre deosebire de alţii, concurenţa, noi mai şi împădurim. O facem pentru că trebuie şi pentru că suntem obligaţi cu respectarea amenajamentului silvic“, spune directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda

În plus, directorul direcţiei silvice spune că este prima dată după 2004 când se cumpără păduri.

De asemenea, Direcţia Silvică are încheiate contracte de peste 20 de miliarde de lei cu zilieri, care efectuează lucrările necesare.

Se pare că în ultimii ani s-au redus tăierile în delict din fondul public forestier al judeţului, iar directorul Preda a ţinut să mulţumească pentru sprijin reprezentanţilor Poliţiei şi Jandarmeriei, care şi-au făcut datoria şi au contribuit la aceste rezultate. “La tăierile rase, conform prevederilor amenajamentelor silvice, nu se taie mai mult trup de 3 hectare. Pădurea trebuie tăiată, dar se taie 3 hectare, se lasă încă 3 sau două înălţimi de arbore lăţime, se taie alte 3, ajunse la vârsta exploatabilităţii. Răşinoasele se taie ras. Altfel, sunt tratamente: igienă, rărituri. La maxim 2 ani de zile, se decojesc ori total, ori în funcţie de specie, brad sau molid“, mai spune directorul Preda..

Au fost tăieri de 900 de metri cubi, la 750.000 de hectare, iar şeful direcţiei silvice spune că, deşi nu este o cifră alarmantă, aceasta trebuie redusă, chiar dacă, de obicei, aceste tăieri se fac în zonele unde sărăcia îi impinge pe oameni să fure material lemnos pentru încălzirea locuinţelor.

În ocoalele silvice unde s-a constatat că şefii de ocoale au fost vinovaţi pentru furt de material lemnos, aceştia au fost sancţionaţi până la desfacerea contractului de muncă şi se pare că a fost un caz în acest sens în Ocolul Silvic Moroieni.

silvica (1) silvica (5) silvica (9)  silvica (8) silvica (3) silvica (7) silvica (2) silvica (6) silvica (10)

 Citește și

Direcţia Silvică Dâmboviţa a trimis la export zeci de tone de fructe de pădure

silvica (4)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media