ortooxacell kiss2022.gif Flax

2013, anul producţiilor record în sectorul vegetal. Vezi aici ce spune vicepreşedintele Agrostar despre acest subiect:

Anul 2013 este unul dintre cei mai buni de până acum din punct de vedere al producţiei în sectorul vegetal. Despre acest subiect, am ales să stăm de vorbă cu Florin Istrate, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Agricultură – Agrostar şi director al Centrului Regional de Formare Târgovişte.

  1. Se vorbeşte despre anul agricol 2013 fiind cel mai bun an agricol din ultimii 20 de ani.  Este adevărat?

 -Pentru sectorul vegetal, în general, în anul 2013, au fost înregistrate producţii record,  mai puţin productiv fiind sectorul pomicol, unde producţiile sunt mici .Sectorul pomicol a fost afectat şi de căderi de grindină, în unele regiuni productia de mere fiind compromisă în proporţie de 80-90%

  1. De asemenea, se pare că producţia de grâu din acest an este cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani. În judeţul nostru, cum se prezintă situaţia la această cultură?

-În judetul Dambovita productia de grâu este foarte bună.

  1. O producţie bună înseamnă şi calitate la fel?

-Producţie bună înseamnă cantitate şi calitate.

  1. Care credeţi că sunt motivele care au dus la o recoltă bună, în ciuda auspiciilor nevaforabile datorate vremii sub care a început acest an agricol?

-La începutul anului, se preconiza un an agricol cu probleme. În lunile februarie şi martie, am avut temperature ridicate. Cu toate acestea, nivelul precipitaţiilor a fost unul acceptabil, iar acest lucru a dus la un an cu producţii bune. Să nu uităm nici faptul că în sectorul agricol intră sume importante provenind din  fonduri europene şi marile exploataţii agricole şi-au reînnoit parcul de maşini şi utilaje moderne. În concluzie, s-au respectat tehnologiile de cultură.

  1. Îi va ajuta acest lucru pe fermieri, având în vedere că atunci când producţia este mare, scade preţul de vânzare?

-Producţiile mari implică costuri ridicate şi, în general, preţul produsului finit este mic. Fermierii sunt nevoiţi să-şi vândă producţia agricolă imediat după recoltare, deoarece nu au spaţii de depozitare.

  1. Am înţeles că România a urcat pe locul doi în Europa la producţia de porumb şi pe locul cinci în UE la producţia de grâu şi se vorbeşte că ţara noastră ar fi deţinut supremaţia dacă fermierii ar lucra mai eficient. Dumneavoastră ce credeţi?

-Daca toţi banii proveniţi din fonduri europene ar fi atraşi în proporţie de 100% pe actualul program şi pe  viitorul program, agricultura din Romania ar cunoaşte o dezvoltare radicală. Acest lucru poate fi realizat doar printr-o anumită strategie şi prin diminuarea birocraţiei excesive din institutiile şi agenţiile de stat.

  1. Cum stă judeţul nostru la capitolul utilaje agricole din ceea ce aţi văzut dumneavoastră, care sunteţi mai aproape de fermieri prin natura funcţiei pe care o deţineţi?

-În judetul Dâmboviţa, prin intermediul fondurilor europene, marile exploataţii au fost dotate cu maşini şi utilaje performante. Şi micii fermieri, prin accesarea celor două măsuri, 112 şi 141, s-au dezvoltat foarte bine, s-au dotat cu utilaje şi tractoare şi au început să facă o agricultură performantă. Totuşi, problema cea mai mare rămâne piaţa, aceştia neavând unde să-şi valorifice producţia. Nici asocierea nu a dus la valorificarea producţiei în comun şi din cauza legislaţiei, care nu permite dezvoltarea formelor associative.

  1. Este agricultura singura şansă a economiei de a se revigora?

–         Agricultura poate aduce sume importante la bugetul statului. Se pot crea locuri de munca şi economia se poate revigora.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media