ortooxacell kiss2022.gif Flax

România, cel mai mare număr de accidente rutiere fatale din întreaga UE

Numărul accidentelor rutiere fatale din România a înregistrat o ușoară creștere în 2017, față de 2016, ajungând la 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă dublul mediei UE (49 cazuri) și situează România pe primul loc în Europa. Numărul de cazuri menționat reprezintă o scădere de 19% față de cel înregistrat în 2010 (117), tendință care se apropie de media europeană (20%) pentru aceeași perioadă, progresele înregistrate fiind însă mai lente decât această medie, decalajul cu ea ajungând la 100% în 2017 (față de 85% în 2010), se arată în statisticile preliminare privind siguranța rutieră publicate de Comisia Europeană marți, 10 aprilie.

25.300 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile noastre în ultimul an și multe altele au suferit vătămări grave care le vor afecta pe viață. În spatele acestor cifre se ascund tot atâtea povești de doliu și durere. Siguranța rutieră este, fără doar și poate, o responsabilitate partajată cu statele membre, însă eu sunt convinsă că UE poate face mai mult pentru a-i proteja mai bine pe cetățenii europeni. Comisia lucrează în prezent la o serie de măsuri concrete, pe care intenționăm să le anunțăm în săptămânile ce urmează. Ambiția este clară: să salvăm mai multe vieți pe drumurile noastre”, a subliniat comisarul european Violeta Bulc, responsabil pentru transporturi.

România și Bulgaria sunt singurele state membre cu o rată a accidentelor mortale mai mare de 80 de decese la un milion de locuitori.

Deși tendința de scădere a numărului de cazuri fatale este încurajatoare, îndeplinirea obiectivului UE de reducere la jumătate a numărului de accidente rutiere mortale până în 2020, comparativ cu 2010, va fi foarte dificilă. În plus, se estimează că alte 135.000 de persoane au suferit accidente grave anul trecut, printre care o proporție însemnată este reprezentată de participanții la trafic vulnerabili, cum ar fi pietonii, cicliștii și motocicliștii.

Etape următoare

Pornind de la declarația ministerială privind siguranța rutieră din martie 2017, Comisia lucrează în prezent la un nou cadru privind siguranța rutieră pentru perioada 2020-2030, alături de o serie de măsuri concrete care vor contribui la îmbunătățirea siguranței pe drumurile europene.

Demersul ar putea include și o revizuire a normelor europene privind siguranța vehiculelor și gestionarea siguranței infrastructurii, precum și o inițiativă ce ar viza să asigure o tranziție fără riscuri către o mobilitate cooperativă, conectată și autonomă.

Comisia intenționează să prezinte aceste măsuri în primăvara anului 2018.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media