Poziția conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, în cazul decesului copilului născut prematur

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte (SJUT) a organizat astăzi o conferinţă de presă, după ce părinţii micuţului născut prematur și care a murit în spital, au adus acuze grave cadrele medicale. Medicii spun că micuțul s-a năsut cu probleme de sănătate, la 35 de săptămâni cântârind abia 1, 1 kg, deși normalul este undeva la 3 kg. Echipa medicală spune că familia a fost anunțată constant cu privire la starea copilului, acesta având mai multe organe nedezvoltate. Aceștia au respins și acuzațiile de luare de mită. Cazul este și în atenția IPJ Dâmbovița, după o sesizare a părinților copilului.

„Cercetările s-au încheiat şi nu s-a constatat nicio abatere disciplinară”

În primul rând vreau să subliniez încă o dată că regretăm un astfel de eveniment, dar trebuie subliniat foarte ferm contextul medical în care s-a întâmplat evenimentul. Vreau să vă anunţ că, de dimineaţă, am demarat de urgenţă cercetarea disciplinară atât în cadrul Comisiei de Disciplină, cât şi în cazul Consiliului Etic. Cercetările au fost în cadrul comisiilor reunite, s-au încheiat, şi nu s-a constatat nicio abatere disciplinară. Deci copilul a fost monitorizat contiunuu, iar parametrii fiziologici ai copilului au fost consemnaţi din 15 în 15 minute… Mai mult s-a făcut foarte rapid şi resuscitarea care a durat aproximativ două ore. Trebuie să precizăm că acest copil s-a născut cu multiple probleme de sănătate. Eforturile concertate ale medicilor din Secţia de Neonatologie păreau să dea rezultate favorabile deşi evoluţia putea să fie incertă, nefavorabilă, lucruri despre care familia a fost informată constant. Deci s-a ştiut permanent că acest copil poate să aibă o evoluţie neprevăzută. Prezenta un risc letal încă de la naştere.

Afirmaţiile de dare şi luare de mită, făcute de părinţi, sunt afirmaţii grave. Dacă sunt dovedite sunt de o gravitate deosebită, iar fiecare va răspunde individual, dacă lucrul acesta se va dovedi… Eu ca manager, cu 2000 de angajaţi, nu pot să răspund pentru fiecare. Eu condamn astfel de practici. Dacă ele există pot fi pedepsite, dar trebuie să se adreseze organelor statului… Noi, corpul medical, nu că vrem să ne apărăm, regretăm un astfel de eveniment şi suntem alături de familie şi chiar le transmitem condoleanţe, dar mediatizarea a fost extrem de negativă”, a declarat managerul SJUT, dr. Claudiu Dumitrescu.

 

„Copilul s-a născut prin cezariană forţată”

Noi ne-am tot întâlnit în ultimii ani, ştiţi eforturile noastre de a deveni Maternitate de grad III şi acest lucru înseamnă din păcate şi eşecuri. În acest moment, în Târgovişte, se tratează copii extrem de gravi atât cei născuţi la noi, cât şi din judeţele vecine. Am încheiat anul 2018 cu nişte satisfacţii enorme, cu copii de 700 de grame transferaţi de la Ploieşti şi externaţi acasă, după zeci de zile de spitalizare. Într-adevăr, cazul acesta, din punctul meu de vedere, ca şi neonatolog, este cea mai urâtă patologie posibilă, este un prematur cu restricţie de creştere. Adică la 35 de săptămâni, aproape de termen, copilul a cântărit 1,100 kg, în condiţiile în care ar fi trebuit să aibe 3 kg. Este coşmarul neonatologului restricţia aceasta de creştere, pentru că complicaţiile sunt şi atunci pe moment, dar pot fi şi în timp. E un copil care putea să moară şi după externare, putea să moară în primii ani de viaţă din cauza organelor care nu s-au format intrauterin, nu s-au dezvoltat. În sectorul prematuri, unde se afla copilul, pe serviciul de ieri, era o asistentă la şapte copii, conform normativului. Deci având şapte pacienţi în grijă, evident că nu putea să fie continuu lângă acest pacient.

Conform protocolului, în momentul transfuziei, monitorizarea se face din 15 în 15 minute, dar parametrii sunt monitorizaţi permanent electronic în cadrul incubatorului. În foaie există această monitorizare. Din primele investigaţii nu s-a găsit nimic în neregulă, decât că era un pacient grav, instabil, monitorizat non-stop de către aparate, copilul nu era între-un pătuţ, era într-un incubator… Copilul a luat un pic în greutate, ajunsese la 1,600 kg, dar el până în urmă cu două zile a fost pe nutriţie parenterală, adică el a fost hrănit intravenos. De-abia de două zile începuse a părea a fi stabil… Deci nu pot să spun că era un copil sănătos, lăsat în pătuţ şi găsit mort acolo. Era un pacient monitorizat, transfuzat pentru că avea o problemă, anemia este o problemă la un copil atât de mic, pe care noi am încercat să-l tratăm. Decesul nu s-a produs în timpul transfuziei. O transfuzie greşită, un şoc post-transfuzional se produce în momentul începerii transfuziei. Ori el a stat trei ore transfuzat, fără nicio problemă, cu parametrii normali şi la un timp, după încheierea transfuziei, a apărut stopul cardio respirator. E normal ca familia să acuze, pentru că în primul rând se caută un vinovat. La nou născut este o particularitate în sensul că se face compatibilitatea nu numai cu sângele copilului, ci şi cu sângele mamei, s-a respectat această procedură, este consemnată în fişa de transfuzie. Normal că mama, la durere, poate să spună orice… Copilul s-a născut prin cezariană forţată, deci copilul a fost scos mai devreme, pentru că altfel exista riscul de deces intrauterin şi atunci la 35 de săptămâni ginecologul a hotărât că trebuie scos pentru că el nu mai creştea de două luni în burta mamei. Statisticile mondiale spun că mortalitatea la copiii în astfel de situaţii, este de 70%, deci nu vorbim de un copil care în alte părţi ar fi trăit…”, a precizat dr. Roxana Aldea, şefa Secţiei de Neonatologie

„A fost cezariană făcută în interes fetal”

Fatalitatea cazului rezidă în asocierea prematurităţii cu restricţia de creştere severă intrauterină, motiv pentru care copilul şi a fost scos la 35 de săptămâni din mediul toxic. A fost cezariană făcută în interes fetal, şi asocierea asta, în cazul de faţă, este fatală”, a punctat dr. Andrei Tomescu, directorul medical al SJUT.


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro