ortooxacell kiss2022.gif Flax

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Fertilizarea in vitro

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la redactie@gazetadambovitei.ro .

 

Fertilizarea in vitro (FIV) este procedura prin care sunt colectate ovule mature din ovare şi fertilizate în laborator. Odată ce embrionul/embrionii se formează, sunt introduşi în uter. Este şansa pentru cuplurile infertile care îşi doresc copii şi nu au reuşit să trateze infertilitatea cu medicamente, intervenţie chirurgicală sau inseminare artificială. Primul copil conceput prin acest procedeu a fost născut în 1978, în Anglia. În România, FIV este practicată din 1993, în jur de 5000 de cupluri apelând anual la această procedură.

Marele avantaj al fertilizării in vitro este obţinerea rapidă a unei sarcini, însă procedura este costisitoare, nefiind la îndemâna oricui. Costurile depăşesc suma de 2000 de euro, iar rata de succes scade odată cu vârsta, până la 13-18% pentru femeile de peste 41 de ani. Un alt dezavantaj este riscul crescut de malformaţii fetale. “Atâta timp cât embrionul este produs în laborator, riscul de malformaţii fetale este mare. Este o sarcină cu risc şi trebuie investigată suplimentar”, explică dr. Andrei Tomescu, de la care am aflat că există şi cupluri din Dâmboviţa care apelează la FIV. Însă la Târgovişte nu există posibilitatea efectuării acestei proceduri, astfel că sunt îndrumate către clinici din Bucureşti sau din ţară.

Sfatul medicului: înscrierea în programul naţional de fertilizare in vitro

Cuplurile care ajung la FIV ca singura soluţie pentru a concepe un copil au posibilitatea de a primi sprijin în acest demers. “Există un program al Ministerului Sănătăţii, prin care cuplurile sunt ajutate financiar, fiind decontate mare parte dintre cheltuielile fertilizării in vitro. Sunt câteva clinici în ţară înscrise în acest program, între care şi Maternitatea Giuleşti, unde şi eu am îndrumat paciente în acest sens”, precizează medicul specialist obstetrică-ginecologie din Târgovişte. Pentru a fi eligibili în acest program trebuie îndeplinite câteva criterii: cuplul infertil să aibă indicaţie pentru efectuarea FIV, membrii cuplului să aibă calitatea de asigurat, cuplul să fie autolog – se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mamă surogat, vârsta femeii să fie între 24 şi 40 de ani, indexul de masă corporală a femeii să aibă valori între 20 şi 25, rezerva ovariană în limite normale probată prin valoarea AMH >1 ng/ml.

Etape FIV

Procedura de fertilizare in vitro presupune cinci etape : stimularea superovulaţiei pentru a îmbunătăţi producţia de ovule, recoltarea oulelor printr-o intervenţie chirurgicală minoră, fertilizarea ovocitelor prin combinarea spermei cu ovulele şi depozitarea amestecului într-un mediu controlat, cultura embrionară – verificarea embrionului şi tesarea materialului pentru boli genetice, transferul embrionar – plasarea embrionilor în uterul femeii. Dacă temperatura corporală depăşeşte 38 grade, apare sângerare vaginală masivă sau sânge în urină, trebuie contactat medicul. După 12-14 zile, se efectuează un test de sarcină.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media