O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Scarlatina în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Scarlatina este o boală contagioasă specifică anotimpurilor toamnă, iarnă, primăvară, întâlnită mai des la copii, dar care se poate răspândi foarte uşor, pe calea aerului și poate afecta fătul, în cazul femeilor însărcinate. “Ca orice infecție, după cum am mai atras atenția și în alte materiale din cadrul rubricii, scarlatina poate afecta în special în primul trimestru de sarcină fiind necesar ca gravida să se protejeze. Este perioada de formare a organelor şi ţesuturilor fătului, iar orice infecţie provoca anomalii genetice” explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie. În plus, fiind o infecţie contagioasă, tratamentul presupune administrarea de antibiotice, ceea ce este de evitat în sarcină, în special în primul trimestru.

Scarlatina debutează cu dureri în gât și febră. Simptomelor se adaugă dureri de cap, dureri la nivelul urechilor sau sub ochi, modificarea culorii limbii într-un roșu mai intens, apariția unei umflături la nivelul gâtului, apariţia unei erupţii roşiatice pe piept şi gât. În cazul femeilor însărcinate, febra este cel mai periculos simptom, pentru că poate afecta dezvoltarea bebeluşului şi provoca apariţia unor malformaţii congenitale. Dacă o gravidă se confruntă cu astfel de simptome trebuie să consulte medicul specialist pentru diagnostic și tratament, mai ales că deseori scarlatina se confundă în debutul ei cu o răceală, iar consecințele pot fi grave.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Cum se tratează infecţiile urinare?

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Rubeola în sarcină, boală fără tratament

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro