ortooxacell kiss2022.gif Flax

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Rubeola în sarcină, boală fără tratament

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Rubeola se numără printre afecțiunile periculoase pentru o gravidă, cu consecințe grave pentru făt. Vestea bună este că poate fi prevenită printr-un vaccin înainte de sarcină. Din păcate însă, dacă este identificată pe perioada sarcinii, aduce cu sine recomandarea de avort terapeutic sau riscul unor complicații care merg până la decesul fătului.

Boala este contagioasă atât în perioada de incubație, cât și în timpul erupției. Bolnavul este contagios, prin secrețiile nazofaringiene, o săptămână înaintea infecției și o săptămână după instalarea erupției. Virusul se transmite pe cale respiratorie, de la omul bolnav sau purtătorul sănătos, sau transplacentar, de la mamă la făt. „Dacă se întâlnește pe perioada sarcinii, până la trei luni se poate întrerupe cursul sarcinii. După trei luni, trebuie monitorizată atent evoluția sarcinii”, ne spune dr. Andrei Tomescu.

Apărută în primele săptămâni de sarcină, rubeola prezintă un risc pentru malformații fetale de 85%. Ea afectează ochii (cataracte congenitale), auzul (surditate), inima și poate provoca retard mintal. Din nefericire, opțiune de tratament nu există.

Din păcate, nu există nici alte măsuri de prevenţie în afara vaccinului, care să asigure imunitate împotriva virusului. Pentru a se proteja, gravida trebuie să evite aglomerațiile, să evite persoanele cu iritații pe corp și simptome de răceală, de asemenea dacă are copii să-i vaccineze conform programului de vaccinare.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

CITEȘTE ȘI:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Malformaţiile fetale

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Ești iubitoare de pisici? Iată la ce riscuri te expui!

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Când e legal avortul în România?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media