În sistemul sanitar, nemulţumirile încep să dea în clocot! Creșterile salariate sunt pură teorie

Medicii sunt în momentul de faţă cei mai mulţumiţi salariaţi din sistemul sanitar românesc, asta după ce au fost aliniaţi la salariile din UE! S-a încercat astfel să se mai stopeze din exodul doctorilor în străinătate. Urmează, în ordine cronologică, asistenţii medicali, pe care nu-i încântă deloc creşterea salarială primită, care trebuie să le ajungă până în 2022, la fel ca şi în cazul medicilor, iar pentru ceilalţi lucrători din sistemul sanitar, Dumnezeu cu mila.

Liderul de sindicat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte (SJUT), Claudiu Barbu este de părere că ce li se dă cu o mână, într-un an, la salariu, cu cealaltă mână li se ia înapoi, în anul următor, astfel încât oamenii să nu rămână cu mare lucru în buzunar.

Conform legii salarizării în sistemul bugetar, cu excepţia medicilor şi asistenţilor medicali care nu vor mai beneficia de majorări salariale până în anul 2022, personalul sanitar auxiliar (brancardieri, infirmieri), personal TESA, biologi, chimişti, farmacişti vor primi de la 1 ianuarie 2019, creşterea salarială promisă de 25%. Numai că oamenii nu au motive de bucurie, pentru că, odată cu începutul anului 2019, dispar sumele compensatorii primite de aceştia, din luna martie 2018, urmare a faptului că noul regulament de sporuri îi lăsa fără o parte din venituri.

Conform legislaţiei în vigoare, de la 1 ianuarie 2019 vor creşte cu 25% salariilor celuilalt personal care nu a beneficiat de majorare salarială la începutul anului 2018, când au beneficiat doar medicii şi asistenţii. Restul, respectiv personalul sanitar auxiliar (brancardieri, infirmieri), personal TESA, biologi, chimişti, farmacişti…. vor creşte cu 25% de la începutul anului viitor. Numai că aici avem o problemă, pentru că la începutul anului, mai precis în luna martie, când a intrat în vigoare noul regulament de sporuri, anumite categorii de personal, cărora nu le-au crescut salariul, pentru că ei vor intra pe grilă din 1 ianuarie 2019, aveau pierderi de venituri, ceea ce pentru noi a fost inacceptabil… În urma unor negocieri s-a ajuns ca cei care aveau pierderi să poată beneficia de nişte sume compensatorii, adică să rămână cu salariul din februarie. Ca să nu mai fie nicio problemă au venit acele sume compensatorii, printr-o ordonanţă de urgenţă. În situaţia aceasta, acele sume compensatorii sunt valabile până la sfârşitul anului 2018, pentru că începând cu 1 ianuarie 2019 ele dispar, iar colegii noştri vor reveni la salariile pe care le-au avut în martie şi se va raporta la acel salariu creşterea cu 25%. Deci, nu e o mare filosofie… Vedeţi, eu nu am nicio problemă cu niciun partid, dar nici cei dinainte, care ne-au redus salariile cu 25%, nici cei de acum, niciunul nu a făcut un lucru bun pentru noi. Unii au spus-o pe de-a dreptul, alţii, cei de acum, au spus-o pe din dos, adică ne-au dat cu o mână 25%, anul trecut, ne-au băgat toate contribuţiile care le plătea şi angajatorul, nouă, astfel încât creşterea efectivă a fost de 4,2% – 4,3%. La ceilalţi le-au dat sumele compensatorii care nu se mai dau începând cu 1 ianuarie 2019 şi dacă le va creşte salariul cu 25% practic vor rămâne cu acelaşi salariu, ceea ce nu ni se pare corect. Suntem în negocieri la nivel naţional, rămâne de văzut. Dacă lucrurile vor eşua avem orcând la dispoziţie celelalte manifestări pe care le facem noi ca şi sindicat, pentru că mai avem un punct în spate foarte tare. Ştiţi foarte bine că pe perioada negocierii şi semnării CCM nu ai voie să faci acţiuni sindicale, dar din păcate noi nu avem un contract semnat la momentul acesta, la nivel de sector de activitate. Deci putem să începem acţiuni pe lipsa CCM şi suntem complet acoperiţi. Dacă nu vom ajunge la un consens, vom reveni în stradă, aşa cum ne stă nouă cel mai bine, pentru că văd că altfel nu se poate.. La nivel de negocieri şi discuţii suntem ok, numai că în faza în care trebuie să apară în Monitorul Oficial… apare cu totul altceva… Nu picăm de acord pe anumite articole care nouă ni se par normale şi de bun simţ”, ne-a declarat Claudiu Barbu, liderul de sindicat de la SJUT, preşedinte SANITAS Dâmboviţa.


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro