ESENŢIAL PENTRU SĂNĂTATE: Colesterolul şi riscul cardiac

Colesterolul este una dintre cele mai importante lipide din organismul uman, intrând în structura majorităţii membranelor celulare. De asemenea, este precursorul altor compuşi cu rol important în organism: unii hormoni (cortizon, estrogen, testosteron, progesteron etc.), sărurile biliare și vitamina D. Colesterolul este prezent doar la regnul animal, lipsind total la microorganisme şi plante (uleiul vegetal nu conţine colesterol!).

Colesterolul din organism provine din două surse:

  • Din alimentaţie (aproximativ 0,5 grame zilnic, cele mai bogate surse fiind ouăle şi ficatul, de asemenea, brânzeturile şi carnea de porc, vită sau pui);
  • Din sinteza internă, care se desfăşoară preponderent în ficat şi intestin.

Numai o fracţiune din colesterolul din alimentaţie este absorbit, restul este eliminat prin fecale împreună cu colesterolul din sărurile biliare. În laborator se dozează colesterolul ca atare precum şi fracţiunile acestuia: HDL (colesterolul „bun”) şi LDL (colesterolul „rău”). Atât valoarea colesterolului total cât şi valorile fracţiunilor sunt utile pentru evaluarea riscului cardiac alături de alţi parametri (vârsta, sexul pacientului, nivelul de trigliceride din sânge, dacă este fumător sau nu). Pentru mai multe informaţii vizitaţi Centrul Medical Polimed

Citeşte şi: ESENŢIAL pentru SĂNĂTATE! Necesitatea examenului bacteriologic al secreţiei vaginale



Valeriana



Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro