46 de donatori de plasmă Covid -19… la Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

Distribuie:

Până în momentul de față, Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița a reușit să recolteze plasmă Covid-19  de la circa 46 de donatori care au trecut prin această boală și s-au vindecat! Însă nu toți cei care doresc să doneze plasmă hiperimună  pot să facă acest lucru, pentru că se pare că mulți dintre ei nu îndeplinesc condițiile specifice  donării de sânge. De la directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu am aflat că plasma Covid rămâne în carantină, la centrele care o recoltează, dar și faptul că plasma Covid  se ține la o temperatură de minus 40 de grade, termenul de valabilitate al acesteia fiind de un an.

,,Până la momentul acesta sunt 46 de donatori de plasmă. Ni s-au adresat, dar noi trebuie să-i notăm pe toți într-un tabel și să vedem, pentru că unii nu au corespuns cu criteriile de donare, au avut anemie, au avut o transaminază mare și nu au plecat mai departe, unora li s-a făcut rău în timpul donării, nu s-a umplut punga și s-a terminat povestea. Unii, din discuții, nu donaseră niciodată și aveau contraindicații ale donării în sine pentru că există contraindicații temporare, trebuie să se suprapună condițiile de donare de sânge, pe care trebuie să le îndeplinească și pacientul care donează…  nu doar plasmă.

Dintre aceștia am mai recoltat, între timp, de la 13 donatori. În lucru mai avem câțiva, au mai donat în fiecare zi câte unul, doi. Recoltarea de plasmă se face din sângele total, din care extragem  o unitate de plasmă, aceasta se testează la noi, în prima fază, dacă totul e bine din punct de vedere al markerilor virali și al criteriilor de donare, de validare a sângelui, merg o serie de eprubete și la Laboratorul Central de Referință de unde primim analizele finale, tipul de anticorpi și încă niște PCR-uri pentru virusuri.  Oamenii vin de bunăvoie la noi, dar am observat că sunt mobilizați și de Medlife.

Ordinul  privind metodologia recoltării de plasmă spune că pot dona și cei care nu au test pozitiv și nu au fost internați sau să fie în evidența DSP, pentru că sunt și oameni care nu au știut că au Covid 19, au fost contacți și la un moment dat și-au făcut ei voluntar un test de anticorpi cantitativi și atunci la minim 12 zile de la acest test, pe care trebuie să-l aibe, și dacă este cu anticorpi, ei pot dona plasmă și cu acest buletin.

Dar ei trebuie să facă dovada unui istoric medical. Plasma rămâne în carantină la centrele care recoltează, toate centrele au în stoc plasmă în carantină, așa e procedura pentru orice produs component de sânge. Se ține în carantină până când testele toate sunt conforme și noi atunci validăm produsul. Plasma aceasta se ține la minus 40 de grade și are valabilitate un an’’, ne-a declarat dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița.

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro