Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, acces gratuit la Muzee și evenimente speciale pentru Ziua Iei

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul să descopere frumuseţea iei, printr-un eveniment organizat la Casa Atelier Gravor „Gabriel Popescu” din localitatea Vulcana – Pandele, joi, 24 iunie 2021, de la ora 11:30.
Născută la inițiativa comunității online ”La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de-a IX-a ediție și mobilizează din ce în ce mai multe persoane și comunități din întreaga lume. Tema anului 2021 este “Natură și meșteșug’’, prin aceasta se doreşte să reflectăm la relația IE / cămașă tradițională cu Natura, de la inspirație, ritualuri și motive, la materie primă și tehnici de realizare. Este cadrul ideal în care putem asocia IA, cămașa, portul și textilele tradiționale cu peisajul de unde provin, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât și patrimoniul natural.
În cadrul evenimentului de anul acesta, la Casa Atelier Gravor Gabriel Popescu vor fi promovate creatoarele populare, artizanele și meșterițele. Datorită lor, meșteșugul coaserii și țeserii manuale, esența realizării IEI și cămășii românești, este prezervat și transmis mai departe. Vrem să le oferim recunoașterea și aprecierea noastră, munca lor înseamnă enorm pentru identitatea noastră culturală.
Totodată, pentru că tema se referă la natură și pentru că este în primul rând sărbătoarea Drăgaicei, când plantele de leac capătă puteri miraculoase vom împleti coronițe de flori și vom vorbi de efectele benefice și tămăduitoare ale plantelor. Vor fi prezentate semnificația semnelor primordiale folosite în decorarea iilor și tehnicile de cusut. Vizitatorii vor putea vedea şi doua expoziţii, prima este intitulată „Leacurile bunicii”, iar cea de-a doua cuprinde ii și costume tradiționale din colecții particulare cu planșe explicative despre semnele și tehnicile de cusut.
Partener: Căminul Cultural „Izvor de Apă Vie” Vulcana – Pandele

 

În plus, tot de Ziua Iei, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” oferă acces gratuit în toate muzeele componente pentru toți cei care poartă Ie.

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro