Un tânăr orb face un proiect prin care nevăzătorii să poate ”vedea” Curtea Domnească Târgoviște

Distribuie:

 Un tânăr târgoviștean, masterand al Universității Valahia, vrea să realizeze un proiect prin care și persoanele nevăzătoare, așa cum este el, să se poată bucura de frumusețea Curții Domnești din Târgoviște și a monumentelor din cadrul acesteia. Mihai este nevăzător din naștere, dar asta nu l-a împiedicat să viseze și să muncească pentru a-și îndeplini visele, la fel ca orice alt tânăr ambițios.

 “Mereu am avut ambiție să duc la capăt orice proiect în care m-am implicat și să cunosc cât mai mulți oameni din diferite medii. Nu am considerat că trebuie să fac ceva anume pentru a suplini defectul de vedere, doar am încercat să fiu o persoană activă, fiind conștient că aceasta este singura soluție “.

Unul dintre visele lui acum este acela de a realiza un proiect prin care persoanele nevăzătoare să aibă acces la clădirile ce compun Complexul Muzeal Curtea Domnească, proiect ce se va regăsi concretizat într-o lucrare scrisă de disertație, pe care o pregătește pentru finalul masteratului.

 “Accesul persoanelor nevăzătoare la acest complex muzeal este îngreunat din cauza existenței a mai multor clădiri și a informațiilor atât vizuale cât și celor scrise ce există în complexul muzeal. Concret, pentru o persoană nevăzătoare este greu de perceput, în forma actuală, toată informația ce se regăsește, spre exemplu, în biserică. Sunt multe picturi pe care o persoană nevăzătoare cu greu le poate înțelege.
Prin proiectul meu, îmi doresc ca, pe cât posibil, persoanele nevăzătoare să poată cunoaște cât mai multe elemente ale Curții Domnești. Pentru asta cred că este necesar să se realizeze machete care să redea amănunțit toate monumentele Curții Domnești. Machetele, firește, nu vor putea imita în întregime originalele, dar vor cuprinde informațiile de bază, care să mă ajute pe mine ca nevăzător sa înțeleg exact locul. Pe lângă machete, trebuiesc realizate și pliante în Braille și Audio; pliante pe care nevăzătorul să le poată asculta fie pe internet, fie acasă și care să-i completeze informațiile pe care le va avea studiind machetele.

Mă bucur că inițiativa mea a fost primită cu deschidere de cei de la Curtea Domnească, care  și-au oferit disponibilitatea să mă ajute în demersul meu “.

Mihai este pasionat de istorie încă din școala generală, iar această disciplină l-a făcut să o aprofundeze prin studii superioare.

 “Pasiunea pentru istorie a început în școala generală datorită unei foarte bune profesoare pe care am avut-o.  Apoi și profesorul din liceu a reușit să mă facă să-mi placă, în continuare, această materie și așa am ajuns să mă înscriu la facultate. Cred că am luat o foarte bună decizie “.

Mihai Leoveanu știe ce își dorește să facă mai departe cu viața lui și spune că va munci mult pentru a reuși, întrucât aceasta este cheia oricărui succes de durată.


 “Pe termen scurt, îmi doresc să scriu foarte bine lucrarea de dizertație. De asemenea, ideile mele să se regăsească implementate la Curtea Domneasca. Pe termen lung, m-aș vedea având o carieră fie în
cercetare, fie în învățământ “.

47906_232294796899587_993165978_n 603294_232294736899593_136996950_n

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro