ortooxacell kiss2022.gif Flax

Directorul Liceului de Arte: ”Politica şcolii este de a capta elevi şi pentru alte instrumente, nu numai pentru pian”

 

În primul rând, directorul vrea să readucă la viaţă orchestra, corul gimnazial şi ansamblul focloric ale liceului, iar în al doilea rând să redirecţioneze copiii şi spre alte instrumente decât pianul. “Continuăm toate lucrurile bune care s-au derulat în cadrul şcolii noastre în ceea ce priveşte procesul instructiv-educativ, dar vrem să aducem şi ceva nou în sensul de a pune pe roate orchestra liceului, corul gimnazial să aibă un suflu nou şi ansamblul folcloric de la clasele IX-XII şi aici ne-am orientat la o veche colaboratoare a noastră, Lidia Andronic. De asemenea, vrem să redirecţionăm copiii şi spre alte categorii pe care le avem, din păcate, deficitare, catedrele de suflători, catedra de vioară, pentru că numai în aceste condiţii vom putea avea, într-un viitor apropiat, sper eu, şi orchestra liceului şi nu întâmplător am invitat orchestra mică, formată din elevii claselor III-VI, de la Liceul din Ploieşti, să fie un model şi pentru elevii noştri”.

Luminiţa Procopciuc spune că sunt tot mai puţini elevi violonişti, suflători sau care cântă la contrabas, încă de la clasa I copiii fiind aduşi de părinţi cu dorinţa expresă de a studia pianul deşi, aşa cum spune directorul, nu este un instrument mai uşor de învăţat, iar o pianină este mult mai scumpă decât celelalte instrumente. “La clasa I, părinţii vin cu o dorinţă extrem de mare pentru un singur instrument, pianul. Ori noi trebuie să-I convingem pe părinţi că şi vioara este un instrument extrem de frumos, cu posibilităţi bogate şi că politica şcolii este de a capta elevi şi pentru alte instrumente, nu numai pentru pian”, spune directorul.

La începutul acestui an, de exemplu, pentru clasa de pian s-au prezentat 34 de elevi, pentru vioară doar 9, unul la violoncel şi 4 pentru percuţie, o parte dintre elevii de la ultimele categorii fiind convinşi ulterior să nu solicite tot pianul întrucât au ureche foarte bună pentru alte instrumente. În plus, “să faci carieră din aşa ceva este foarte greu. Noi avem copii foarte buni la pian, la clasele de liceu şi muncesc foarte mult, iar ca să devii solist instrumentist drumul este extreme de anevoios şi plin de renunţări”, spune doamna Procopciuc. Pentru a-şi atinge obiectivul, în perioada următoare, în cadrul liceului, potrivit unei iniţiative de anul trecut, vor fi organizate concerte-lecţii, prin care le vor fi prezentate elevilor instrumentele pe care mulţi le ignoră din start, deşi ar putea ajunge să le stăpânească şi să le folosească cu măiestrie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media