”Liminality and Educational Entrepreneurship” , un nou proiect derulat la Colegiul Economic ”Ion Ghica”

În perioada 17-20 martie s-a desfășurat la Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgoviște cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului LEEN – Liminality and Educational Entrepreneurship, proiect coordonat de Universitatea UCLL din Limburg, Belgia, la care participă 9 parteneri din 7 state europene (UCLL – Belgia, MTU Kating Noored – Estonia, NETRA Kereskedelmi es Tanacsado Beteti Tarsasag – Ungaria, Shared Enterprise CIC – UK, Univerzita Palackevo V Olomouci – Cehia, Dans.Art.Com – Olanda, In Dialogue Netherlands – Olanda, Agrupamento de Escolas Tomaz Pelayo – Santo Tirso, Portugalia și Colegiul Economic ION GHICA Târgoviște).

Întâlnirea a prilejuit desfășurarea unor activități diverse, între care amintim: dezbaterea susținută de membrii clubului Argo Târgoviște pe tema „This house would legalise the sale of human organs” (Adi Matei, Ioana Rădulescu, Stochiță Radu, Cătălin Gheoghiu, Medeea Mircea, Liana Palaș), târgul județean al firmelor de exercițiu ”Funky Town”, in-field research – vizită la un antreprenor local (Firma Glulam Târgoviște), și liminal lab împreună cu profesori ai școlii și invitați care au dovedit pe parcursul timpului reale calități antreprenoriale.

Componenta competițională a Târgului firmelor de exercițiu a oferit elevilor celor 29 de FE prezente ocazia de a-și exprima talentul și de a dovedi competențe antreprenoriale în cadrul a cinci secțiuni, după cum urmează:

  • Stand – secțiune câștigată de FE HAPPY JUICE (Dan Ionuț, Băciou Raluca, Ivan Mariana, Drăghiciu Alexandra, Bucur Alexandra – coordinator: prof. Iordănescu Carmen)
  • Vânzare de produse – secțiune câștigată de FE ”La Zâmbărețul” (Marinică Paul, Păculescu Georgiana, Șerbănică Florin, Niță Raluca, Joița Alin – coordinator: prof. Anghel Gheorghița)
  • Spot de prezentare a firmei de exercițiu – secțiune câștigată de FE FLORART (Ungureanu Cristina, Mihai Antonio, Coman Olivia, Dumitru Mălina – coordinator: prof. Georgescu Roxana)
  • Poster – secțiune câștigată de FE PATRICIA DESIGN (Gheorghe Andreea, Alexandru Diana, Bolocan Paulina, Danilov Daniel – coordinator: prof. Georgescu Roxana)
  • Video – Liminality challenge – secțiune individuală, câștigată de Teodor Dumitru, clasa a XI-a.

De această data, recompensa pentru câstigători a fost atât una spirituală dar și una materială (subliniind faptul că orice antreprenor este motivat de profit), premiile oferite fiind în valoare de 500 de euro.

Despre proiect:

Conceptul de „liminalitate” fundamentat pe modelul riturilor de trecere al lui Arnold Van Gennep, dezvoltat ulterior de Victor Turner, a fost preluat ca temă de cercetare pentru cei nouă parteneri ai proiectului LEEN”Liminality and educational entrepreneurship„, deschizând, astfel, o direcție de cercetare foarte ambițioasă și extrem de ofertantă în același timp.

Încercând o contrapondere în abordarea tradițională a studiului antreprenoriatului, proiectul, coordonat de UCLL Belgia, își propune explorarea unei fațete mai puțin investigate, aceea a exilării individului din „zona sa de confort”, a experimentării noului și sublimării ideilor, pe care „eroul liminal„ le va transpune apoi în practică, în același spațiu familiar pe care l-a părăsit inițial pentru a se „re-întoarce”.

Experimentele liminale la care vor fi supuși membrii clubului de antreprenoriat, vor fi realizate sub îndrumarea atentă a unor „angels„ – oameni de afaceri care au gustat din cupa succesului și care, aflându-se, la rândul lor, la un moment liminal (in between) sunt dispuși să experimenteze calitatea de „dascăl„ – dar și a unor ”ambasadori„ care își vor dedica o parte din timpul și expertiza în proiectarea unor experiențe de învățare cu adevărat îndrăznețe și inovative. Taberele de inovare, cluburile de antreprenoriat, world-café, learning snacks sau laboratoare liminale sunt numai câteva dintre experimentele care vor permite elevilor și profesorilor adoptarea unor stări de spirit antreprenorială/ intraprenorială, cu efecte fertile la nivelul creației. Câteva dintre acestea se vor desfășura pe parcursul întâlnirilor de proiect din România (17 – 20 martie 2016), Turcia (26 – 29 mai 2016), Cehia (5 – 8 octombrie – 2016), Ungaria, (25-28  ian. 2017), dar cele mai multe vor fi abordate sistematic în cadrul întâlnirilor la cluburile de antreprenoriat locale.

Inventarierea tuturor acestor experiențe va fi realizată de Shared Entreprise UK, care are sarcina de a transpune instanțele călătoriei liminale într-o formulă video autentică, în măsură să justifice triumful tuturor participanților asupra experienței suspendării. De asemenea, toate celelalte rezultate LEEN vor fi compilate într-un curs de antreprenoriat pentru profesorii debutanți, permițându-le acestora să beneficieze de experiența participanților la proiect. Și, chiar dacă acest proiect nu va reuși să completeze întreg tabloul de expresie a acestor experiențe, cu siguranță că cei, care vor fi prezenți la conferința finală din Marea Britanie (iulie 2017) vor prelua această sarcină de a oferi noi mostre de liminalitate și de a valoriza condiția duală a liminalului.

Și, dacă multe dintre experiențele liminale pornesc de la premisa alimentării creative a spațiului economic prin recuperearea unor trăiri mult timp aflate într-un con de umbră datorită circumstanțelor sociale sau economice nefavorabile, ”experiența” evaluării nu va fi nicidecum una liminală, în ciuda dependenței pe care o poți căpăta în tranziție.

Planul de evaluare, care va cuprinde metodele și calendarul evaluării, se bazează, în primul rând pe colectarea de feedback privind eficacitatea fiecărei întâlniri de proiect, precum și realizarea unor rapoarte de sinteză care să ofere recomandări pentru zonele ce urmează a fi îmbunătățite pe viitor. Totodată, evaluarea eficienței parteneriatului, a aspectelor procesuale ale acestuia, va fi realizată prin discuții și interviuri cu partenerii de proiect de la etapele intermediare până la cele finale.

Un articol semnat profesor Carmen Rădulescu – coordonator proiect 

12896334_10153666990463285_1937902296_o 12896366_10153666990518285_670755230_o

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro