Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

Izabela Ghergu, violoncelista care colecţionează premii

Liceul de Arte Bălaşa Doamna din Târgovişte se mândreşte cu o colecţie importanta de premii obţinute în fiecare an de elevii care învaţă aici. Luna aceasta, Izabela Ghergu, elevă în clasa a VII-a la acest liceu, a întregit această colecţie cu două premii I, obţinute la violoncel, la un concurs naţional de prestigiu. Este vorba de Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, unde a obținut și „Premiul Criticii Muzicale, Mihail Jora”. Izabela studiază violoncelul încă din clasa I, când, la îndrumarea fostei directoare de la Grădiniţa Alexandrina Simionescu Ghica din Târgovişte, actualul inspector şcolar Elena Mosor, s-a îndreptat spre acest instrument înscriindu-se la Liceul de Arte din Târgovişte (pe atunci, Şcoala de Muzică). Participă la olimpiada naţională de interpretare instrumentală, secţiunea violoncel încă din clasa a III-a şi obţine premiul I de atunci în fiecare an. Izabela este conştientă că arta cere sacrificii, însă toate eforturile îi sunt răsplătite atunci când urcă pe scenă.

O artistă de nota 10  

“Doamna mea, cu care mă pregătesc, Ioana Peteu, locuieşte în Bucureşti, chiar dacă predă şi aici, la Bălaşa Doamna, şi ne punem de acord, astfel încât să reuşesc să mă pregătesc, chira dacă uneori trebuie să merg la ea acasă şi, uneori, să rămân acolo peste noapte”, spune Izabela.  Eleva se mai pregăteşte şi cu profesorul universitar Marin Cazacu, solist la Filarmonica George Enescu din Bucureşti, faţă de care Izabela este profund recunoscătoare, ca şi faţă de părinţii şi profesorii ei. “Îmi este puţin greu, pentru că se întâmplă să lipsesc, câteodată, mai multe săptămâni, dar ne descurcăm”, spune tânăra artistă, iar rezultatele pe care le are la şcoală confirmă acest lucru.

Cea mai bună violonistă din Europa, pentru vârsta ei  

Gabriela Istrate, directorul liceului la care învaţă Izabela, are numai cuvinte de laudă pentru eleva sa şi spune fără regrete că este eleva pe care oricine şi-ar dori-o oricine. “Izabela trăieşte muzica şi, în momentul în care cântă, devine un tot cu violoncelul. O simţi cum vibrează, pentru că ea pune foarte mult suflet în piesa pe care o interpretează, venind cu un plus de originalitate”, spune Gabriela Istrate despre eleva târgovişteancă. În plus, interviul pe care ni l-a dat Izabela a fost prilejul pe care directoarea liceului l-a găsit oportun pentru a-I dezvălui tinerei că profesorul Marin Cazacu a apreciat-o pe tânăra artistă într-un cerc musical ca fiind “cea mai bună elevă care interpretează la violoncel din Europa, la categoria ei de vârstă”, lucru care a lăsat-o fără cuvinte pe elevă. Şi familia Izabelei este mândră că are un artist în familie şi o susţine în toate acţiunile, însoţind-o la toate competiţiile la care participă. “Pentru noi, este o noutate, neavând o tradiţie în familie. Facem sacrificii, dar sunt şi satisfacţii”, spune emoţionat domnul Ghergu, fanul numărul unu al Izabelei, aşa cum spune fata.    

Talentul se moşteneşte

Sora Izabelei Ghergu, care va intra anul viitor la şcoală, vrea să studieze şi ea la Liceul de Arte, chiar dacă nu ştie, încă, ce instrument vrea să studieze. Eleva spune, însă, că aşa a început şi ea, cu dorinţa de a face muzică, după care a urmat studiul violoncelului şi, în paralel, al pianului, “prima ei dragoste”, de altfel. Urmează concursurile internaţionale Anul viitor, în afara olimpiadei naţionale de interpretare instrumentală, Izabela ţinteşte şi competiţii internaţionale, mai ales că aprecierile profesorilor săi o fac să spere că va face faţă cu succes şi la acestea.

Alaturi de Gabriela Istrate, directorul Liceului de Arte

 

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media