Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3664
8-12-2021

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, pe cale de desființare? Păreri pro şi contra

 Deputatul independent de Alba, Cornel Comşa a iniţiat, în 2015, o propunere legislativă care prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi preluarea atribuţiilor acestora de către Ministerul Educaţiei, respectiv Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), prin înfiinţarea unui departament pentru inspecţie şcolară, şi de autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al consiliului judeţean. Astfel, susține deputatul, şcolile capătă putere mai mare de decizie, iar comunităţile locale se implică mai mult. Plus că, susțin unii, nu ar mai fi blaturi între directori şi inspectori. Alții, avizați în domeniu, cred că ar fi o măsură extremă, iar acest proiect nu are şanse să treacă de Senat, pentru că nu ar putea fi pus în practică. Cine ar mai organiza examenul de bacalaureat, unde s-ar mai organiza concursurile de titularizare? Camera Deputaților a adoptat tacit propunerea privind desființarea inspectoratelor şcolare, dar, pentru a putea fi pusă în practică, e nevoie şi de votul senatorilor.

Un răspuns contrar acestei propuneri legislative l-am primit din partea inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Județean Dâmbovița, Sorin Ion.

,,Reprezint inspectoratul şi se crede că am o poziție subiectivă, dar vă asigur că acelaşi răspuns l-ați fi sorin ionprimit şi înainte de a fi învestit în funcție. Eu nu sunt de acord cu desființarea inspectoratelor. Dacă desființăm inspectoratele, nu facem descentralizare, ci supercentralizare. ARACIP-ul, care ar prelua atribuțiile, sunt o mână de oameni şi nu ar face față. Inspectoratul Şcolar Județean Dâmbovița a dispus corecta organizare a tuturor examenelor naționale şi nu ne putem lipsi de această instituție. Eu nu-mi doresc ca inspectoratul să țină cu forța şcoala, dar acesta gestionează foarte bine situația. Inițiativa este imposibil de pus în practică. Plus că administrația este deja implicată. La acest moment al dezvoltării societății, este o instituție necesară. Noi încercăm să consiliem, să veghem abuzurile. Către ce instituție s-ar mai duce oamenii? La minister? Proiectul a trecut de Camera Deputaților, dar a fost aprobat tacit, nu s-a discutat despre el. În Senat trebuie dezbătut obligatoriu şi nu va trece nu aceeaşi lejeritate. Pe mine nu mă îngrijorează situația. Chiar acum m-am întors de la minister şi vorbesc de la sursă. Poziția Ministerului Educației este contra acestui proiect. Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă ar fi aprobat? Ȋntreaga lege a educației s-ar da peste cap.’’ a declarat pentru Gazeta Dâmboviței, Sorin Ion, inspector şcolar general.

Ministrul Educației Naționale Adrian Curaj a declarat că a dat aviz negativ proiectului de lege privind desființarea inspectoratelor școlare. Acesta a argumentat că, în opinia sa, ,,descentralizarea este esențială’’ și că ,,prea multă centralizare nu este potrivită’’.

,,Suntem într-un moment în care discutăm la nivel de România de întărirea capacității administrative. Profesorul+Adrian+Curaj%2C+%C3%AEn+fruntea+Ministerului+Educa%C8%9Biei.+Ce+CV+are_559746Avem o strategie de întărire a capacității administrative, un program inclusiv cu fonduri europene, cu un buget de două ori mai mare decât ce a avut programul anterior, și va trebui să lucrăm foarte mult în întărirea capacității administrative a instituțiilor publice, care reprezintă Statul Român. Și aici trebuie să fim conștienți că trebuie permanent să investim în simplificarea administrativă, în mai bune proceduri. Eu sunt pentru descentralizare și am încredere că vom putea împreună să consolidăm ce s-a făcut bun, să corectăm unde au fost probleme,’’ a subliniat ministrul Adrian Curaj.

Distribuie:

One thought on “Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, pe cale de desființare? Păreri pro şi contra

  1. Era de asteptat ca cioara sa-si apere cuibul : unde este mai dulce traiul decat la un faimos inspectorat unde se bate apa-n piua ?!?

    Inutilitatea absoluta ridicata la rang de pretinsa necesitate… Nu avem nevoie de niciun fel de „descentralizare” in invatamant si nici la pleiada de satrapi locali, am vazut la ce duce : balbaiala perpetua, ridicat din umeri sub pretextul ca „nu avem poutere”, dar si afaceri murdare cu ocazia diverselor examene, numiri cu cantec, nepotism, etc…, etc…

    Romania este ori nu un stat unitar ? Daca raspunsul este DA, atunci DA, dorim ca si invatamantul sa urmeze aceleasi reguli pe intreg teritoriul tarii !

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo
soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media