INEDIT: Expoziție de caricaturi realizate de elevii clasei a XI-a, secția Arhitectură, a Liceului de Artă

Distribuie:

       Avem bucuria de a vă anunța vernisajul Expoziției de caricaturi ce va avea loc joi, 21 februarie 2019, ora 16:00, la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște. Lucrările sunt  realizate de elevii clasei a XI-a, secția Arhitectură.

        Caricatura este un gen aparte al artelor vizuale, mai precis al graficii, și are scopul de a destinde, de a amuza și a atrage atenția pe de o parte, iar pe de alta parte este ca o oglindă a societății, ca o critică a realității. Ea creează stări diverse în oameni (pe unii îi amuză, pe alții îi irită). Caricatura este o reprezentare intenționat exagerată, de obicei grotească, dramatică, uneori fantastică prin exagerarea unor trăsături caracteristice ale fizionomiei sau ale caracterului unei persoane. Poate fi politică, socială, de moravuri, portretistică.

         De-a lungul timpului, majoritatea artiștilor plastici universali au realizat caricaturi: Leonardo da Vinci, Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel cel Bătrân, Francisco Goya, Honore Daumier etc. Și în țara noastră caricatura s-a dezvoltat odată cu apariția presei, iar o parte dintre artiștii plastici contemporani s-au exprimat  prin acest gen al graficii. Printre aceștia, s-au remarcat: Ștefan Popa Popa’s, Devis Grebu, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Mihai Stănescu.

               Folosindu-ne de caricatură ca mijloc de comunicare, am ales ca tematică “portretul”, provocându-i pe elevi să realizeze lucrări în tehnica desenului, utilizând creioane colorate pe carton negru (provocare tehnică), dar și de expresivitate (mimică, gesturi, stări, atmosferă etc.) prin utilizarea mijloacelor de expresie specifice artelor plastice. Portretele realizate de elevi sunt imaginare (cu excepția câtorva), iar stilul și personalitatea fiecăruia se regăsesc în propriile creații. Apropo de personalitate…câțiva elevi au ales reprezentarea figurii întregi.

               Așadar, plecând de la sintagma caracteristică românului: “a face haz de necaz”  și de la dictonul: “o imagine face cât o mie de cuvinte”,  vă invităm să vizionați expoziția de caricatură găzduită de Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște. Pe această cale, mulțumim pentru găzduire și pentru promovarea talentelor autohtone.

               Elevii participanți: Fabiana ANTON, Gabriela BACIU, Fabiana COSTACHE, Melisa CRĂCIUN, Aura DOBRE, Denis DRĂGOI, Iulia GĂLBENUȘ, Andreea IACOB, Marian LAZĂR, Paula NEAGU, Bianca POPESCU, Iolanda ROZSA, Adrian TĂTULEANU, Camelia TUDOSE, Dariana VASILE, Andreea VOICU.

               Profesor coordonator: Bogdan DRĂGOI

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro