Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

Erasmus Open Doors, la Târgoviște. Experiențe de neuitat, împărtășite de studenți plecați cu burse Erasmus

Universitatea “Valahia” din Târgovişte a organizat astăzi, la Centrul Internaţional de Conferinţe al universității, manifestarea ERASMUS OPEN DOORS, care a avut loc, în același timp, în toate centrele universitare din țară.

La eveniment au participat studenți din anul I şi II, potenţiali beneficiari ai programului Erasmus, cadre didactice şi studenţi care au efectuat deja astfel de mobilităţi, care au aflat de la responsabilii Erasmus tot ce trebuie să știe, în cazul în care se gândesc să aplice pentru o astfel de mobilitate.

În cuvântul de deschidere a vorbit prorectorul unniversității târgoviștene, conf.univ.dr. Laura Gorghiu, coordonator instituțional Erasmus, după care Doina Bucur, responsabil Erasmus, le-a vorbit studenților despre bursele Erasmus și i-a invitat să profite de șansa unică ce li se oferă, de a merge la studiu într-o altă țară, timp de un semestru.

doinabucur_600x337

Anul acesta, studenții Universității Valahia au la dispoziție pentru mobilitățile Erasmus 177 de locuri, în țări precum Norvegia, Finlanda, Lituaia, Letonia, Franța, Grecia, Portugalia, Italia și Spania. (Vezi AICI lista locurilor), pentru care se pot înscrie până pe 24 aprilie.

calendar

Pe site-ul universității târgoviștene sau la Biroul de Relații Internaționale, studenții interesați pot afla tot ce vor să știe despre Erasmus și nu au reușit să afle la prezentarea de astăzi ori nu au reușit să ajungă la eveniment.

ERASMUS OPEN DOORS s-a bucurat și de prezența unor studenți care au plecat cu astfel de burse în afara țării, dar și a unui student italian, care a venit la Universitatea Valahia, prin intermediul mobilităților Erasmus.

Toți au ținut să le spună celor prezenți că nu ar trebui să rateze o astfel de oportunitate, de a pleca într-o altă țară, de unde se pot întoarce cu o experiență de neuitat, cunoștințe noi, prieteni noi, amintiri din călătorii, o limbă străină învățată pe parcursul mobilității și multe alte lucruri.

„Nu regret nici un moment că am plecat de acasă…este o experiență cu care nu vă veți mai putea întâlni”, s-a adresat colegilor mai mici Daniela Dalai, studentă la Facultatea de Drept, care a beneficiat de o bursă Erasmus în Franța.

drept_600x337 drept 2

Aceasta le-a spus colegilor că nu trebuie să se îngrijoreze că nu le vor ajunge banii de bursă (450-500 de euro, la care se adaugă 200 de euro, pentru studenții care beneficiau aici de bursă socială) și că se vor descurca și cu limba străină, noul sistem și locurile necunoscute, chiar dacă la început nu vor crede asta.

„Credeam că știm spaniolă, dar la primul contact am rămas blocate. După două-trei săptămâni, deja puteam să purtăm un dialog cu un spaniol”, le-a împărtășit colegilor Florentina Duță, studentă la Inginerie Electrică, aceasta fiind plecată cu o altă colegă în Spania, la Zaragoza.

Tinerele au recunoscut că nu a fost ușor, fiind nevoie să schimbe unele materii pe care le aleseseră inițial în țară, însă în final experiența a fost una extraordinară, după finalizarea mobilității, acestea rămânând să lucreze câteva luni în Spania, pentru a reuși să vadă și să facă ce nu reușiseră pe parcursul semestrului. De altfel, studentele și-au declarat intenția de a candida din nou, pentru master, la burse Erasmus.

feteinginerie_600x337

Și Florentin Gheorghe, student la Teologie, le-a povestit colegilor despre experiența sa de neuitat în Grecia, unde vrea să plece din nou.

„Erasmus este cel mai bun lucru pe care Universitatea Valahia îl poate oferi studenților”, le-a spus acesta studenților prezenți la eveniment.

Tânărul le-a vorbit colegilor despre drumul până în Grecia, modalitatea de cazare, primele zile de acomodare, activitățile de care se pot bucura aceștia și organizațiile de studenți la care pot apela pentru orice problemă, dificultățile create de limba engleză, pe care nici unii profesorii greci nu o știau, vizita părinților lui de Paște, în Grecia. Pe scurt, acesta a fost încântat de experiența trăită și i-a îndemnat pe colegi să aplice fără nicio reținere, pentru că nu pot avea decât de câștigat.

teologie_600x337

În final, Mario Pieroni, student italian, venit cu bursă Erasmus, la Universitatea Valahia, a mărturisit că a fost puțin bulversat la început de diferențele pe toate planurile cu țara sa, dar pe parcurs s-a adaptat, până și limba română fiind, pentru el, mai ușoară decât alte limbi străine, lucru dovedit prin puținele cuvinte în română cu care s-a prezentat la început.

italian_600x337grup

Citește și

36 DE STUDENȚI TÂRGOVIȘTENI VOR BENEFICIA DE BURSE ERASMUS+ ÎN ANUL UNIVERSITAR 2014-2015

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media