Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3656
30-11-2021

36 de studenți târgovișteni vor beneficia de burse Erasmus+ în anul universitar 2014-2015

 

36 de studenți ai Universității Valahia Târgoviște vor pleca anul acesta cu burse Erasmus+  în țări ale Uniunii Europene.

Potrivit informațiilor oferite de conf. univ. dr. Camelia Frățilă (foto 2), Șef Birou Relații Internaționale, și inginer Doina Bucur, responsabil Erasmus (foto 3), vor beneficia de mobilitățile Erasmus+  studenți de la aproape toate facultățile universității, cu excepția celor de la Teologie, din cauza faptului că acordurile interinstituționale au fost semnate mai târziu, pentru că acest an a fost unul de trecere de la Erasmus, la Erasmus+ .

Printre universitățile la care vor merge la studiu prin Burse Erasmus, pentru câteva luni studenții târgovișteni se numără Universitatea Helsinki, Finlanda, Universitatea Democritus, Grecia, Universitatea Perugia, Italia. Universitatea Poznan, Polonia, INP Grenoble, Franța,  Universitatea Castilla la mancha, Spania.

În cadrul noului Program ERASMUS+, un student poate beneficia de grant ERASMUS pe durata fiecărui ciclu de studii ( de exemplu, un student care a beneficiat de stagiu ERASMUS pe durata studiilor de licență, mai poate beneficia de un grant ERASMUS pe durata studiilor de masterat).

O altă noutate a acestui program este aceea că studenții care dovedesc că au o situație financiară precară vor putea primi 200 Euro/luna în plus față de nivelul grantului.

Programul ERASMUS+  acordă pentru stagiile de studiu un sprijin instituţional şi financiar, însă bursa pe care o primesc studenții poate să nu acopere în întregime costurile (grant garantat 500 euro pentru țări precum Danemarca, Franța, Italia sau 450 Euro/lună, de obicei, pentru țări cum sunt Bulgaria, Polonia, Slovacia), motiv pentru care studenții trebuie să contribuie și cu sume proprii.

Cât de importante sunt mobilităție Erasmus+  pentru studenții care reușesc să plece cu aceste burse ne-au vorbit conf. univ. dr. Camelia Frățilă și inginer Doina Bucur, responsabile Erasmus, în cadrul Biroului de Relații Internaționale, al Universității Valahia.

DSC09045_600x450Pentru ei este o creștere, pentru că învață să se descurce într-o altă societate, într-un alt sistem de învățământ, într-o  limbă străină, iar 99% din cei care vin în plan personal sunt mult mai siguri pe ei, au mult mai mult curaj și mulți vor să mai plece și altădată. Până acum nu se putea, dar acum putem să-i încurajăm să mai meargă. Îi apreciem foarte mult pe studenții din Republica Moldova care se înscriu. Sunt foarte determinați, foarte serioși, știu limbi străine și ei apreciază foarte mult faptul că au posibilitatea să se ducă în străinătate să învețe, spune inginer Doina Bucur, responsabil Erasmus.

DSC09046_600x450E clar că își schimbă atitudinea în general față de viață și față de statutul lor de studenți. Eu sunt și cadru didactic și văd modificările de comportament. Sunt mult mai îndrăzneți, mai deschiși la comunicare, pun întrebări, sunt mai bătăioși. E practic, o experiență multiculturală. Dincolo de faptul că îți perfecționezi cunoștințele de limbă, faptul că trebuie să înveți să te adaptezi la niște specificități culturale, e extraordinar pentru ei. În plus de asta, e foarte important pentru cariera lor viitoare, fiindcă, în momentul în care îți treci în CV stagiu Erasmus pe un semestru sau două, este un atu în fața angajatorului, fiindcă este evident că ai asimilat niște competențe în plus față de un student care nu are o experiență Erasmus, spune  conf. univ. dr. Camelia Frățilă, Șef Birou Relații Internaționale.

Unii dintre cei peste 300 de studenți târgovișteni care au plecat cu astfel de burse, începând cu anul 2010,  s-au întors, după finalizarea studiilor aici, să lucreze în țările în care au beneficiat de mobilități.

Și Universitatea Valahia Târgoviște primește în fiecare an studenți străini cu Burse Erasmus, în general din țări precum Franța, Grecia, Italia, cu care universitatea are cele mai multe acorduri de parteneriat.

Studenții interesați pot obține mai multe detalii de pe site-ul www.erasmusplus.ro sau pot participa pe 27 noiembrie, de la ora 12.00, la evenimentul ”ERASMUS+ Open Doors”  , ce va avea loc la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia Târgoviște. Aici vor putea asculta impresii ale studenților beneficiari ai acestor burse și vor afla tot ce vor să știe despre mobilitățile Erasmus de la specialiști.

DSC09047_600x450

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media