Eco-Școala ,,Matei Gr. Vlădeanu”Cândești-Vale, o școala rurală de nivel european

Distribuie:

Învățământul dâmbovițean a dat și continuă să ofere valori importante societății, iar Gazeta Dâmboviței a promovat, încă de la înființare, lucrurile frumoase din școlile județului nostru și va continua să o facă.

Zilele acestea, colectivul de cadre didactice, elevi și părinți al Eco-Școlii Gimnazială ,,Matei Gr. Vlădeanu” din localitatea Cândești Vale au trimis pe adresa redacției un articol prin care vor să le ofere dâmbovițenilor o imagine de ansamblu asupra activității derulate de ei și a rezultatelor cu care se mândresc.

Situată pe frumoasa vale a Dâmboviței, Eco-Școala Gimnazială ,,Matei Gr. Vlădeanu” duce  cu cinste peste ani, renumele învățătorului al cărui nume îl poartă.  Matei Gr. Vlădeanu este un nume cu răsunet național, nume purtat de cel care a contribuit la creșterea prestigiului unei comunități rurale dâmbovițene prin înființarea unei școli valoroase .

Aniversăm anul acesta,  134  de ani de la nașterea învățătorului  Matei Gr. Vlădeanu și  106 ani de la înființarea școlii. Generații de profesori și elevi au trecut pragul acestei școli. ,,Casa de învățătură”, unde s-au șlefuit caractere și personalități,  duce astăzi mai departe prin dascălii  ei ,,învățătura de carte” și morala creștină de ,,a fi OM”.

Ca un arc peste timp, la ceas aniversar, cinstim memoria tuturor dascălilor care au format generații de elevi  la această instituție de învățământ și păstrăm dorința dascălului Matei Gr. Vlădeanu de a fi una dintre cele mai valoroase școli gimnaziale din zonă.

Cu un colectiv de cadre didactice bine pregătite profesional, conduse competent de un manager cu abilități deosebite, în persoana doamnei prof. Constantinescu Irina, școala a reușit să se remarce  în ultimii ani,  ca o școală pilon între școlile dâmbovițene.

Cu ambiții europene, prin competență și multă dedicare, în ciuda multor obstacole și greutăți pe care unii oameni și vremurile le pun, școala a reușit o serie de  performanțe demne de notat:

-A obținut  in anul 2007,  statutul de Eco-Școală,  cu ajutorul unei echipe puternice, formată din elevi, părinți și cadre didactice, coordonată  de  prof. Constantinescu Irina, fiind  prima Eco-Școală  din județul Dâmbovița. ,,Steagul verde” , simbolul internațional al  Eco-Școlii isi flutura astăzi faldurile verzi, într-o școală unde se realizează ,, educație pentru mediul înconjurător” .

– Utilizează pentru formarea elevilor, metode didactice moderne formale si non-formale, deschidere europeană,  pune accent pe comunicare datorită experienței  profesionale a tuturor cadrelor didactice dar și prin experiența  de formare europeană  dobândită de profesorul de științe umaniste Constantinescu Irina, în cadrul a trei cursuri de formare continuă Comenius ce au avut loc în Palermo-Sicilia, Praga-Cehia și Rouen-Franța si a unui proiect de mobilitate Leonardo da Vinci, derulat de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița pentru formarea responsabililor pentru proiecte educaționale europene – programul Erasmus+ în perioada 2014-2020, a profesorului  de limba engleză Catrina Luminița- care a participat la un curs de formare continua la Totnes in Anglia si a educatoarei  Sanda Emanuela, beneficiara unui schimb de experiență european cu Reggio Children-Italia.

– A îmbunătățit comunicarea în limba engleză a elevilor prin programul american ,,PEACE CORP,,  accesat de profesorul Constantinescu Irina, prin care voluntarii americani din Corpul Păcii Adam Murphy și Kristi St Amant au predat  limba engleză, timp de trei ani în școala noastră.

-A promovat ȘCOALA și COMUNITATEA rurală prin muzica tradițională, obiceiuri locale,în cadrul proiectului multilateral Comenius cu titlul ,, Let the music play”, proiect cu finantare europeană. În cadrul acestui proiect, coordonat de prof. Constantinescu Irina, 24 de elevi si profesori au realizat mobilități individuale în tarile partenere proiectului : Italia-Sicilia- Palermo si Turcia-Istanbul. Țara și școala au fost promovate peste hotare dar  profesorii au adus ,,acasă,,  noutăți didactice, experiențe de viață și de școală interesante.

– A derulat, începând cu anul școlar 2005-2006, nouă proiecte mondiale Eco-Școala, cu diverse teme( biodiversitate, mobilitate sustenabilă, economisirea resurselor, energie verde, hrană sănătoasă etc.), proiecte pentru elevi, cu activități diverse, atractive. Toate aceste proiecte au fost desfășurate de către comitete ECO-ȘCOALA, coordonate de același cadru didactic dedicat școlii și proiectelor europene, prof. Irina Constantinescu.

– A obținut  rezultate notabile, la concursuri naționale, precum ROREC, coordonat de profesor Catrina Luminița. Școala a obținut primul loc la nivelul județului Dâmbovița pentru activitățile derulate și cantitatea de deșeuri electronice colectată , fiind premiata cu un Micro sistem audio Philips și evidențiată la nivel național si județean.

– Activează de câțiva ani în Patrula Eco, proiect coordonat de învățătoarea Savu Marioara. Prin activități prietenoase, ,,Îngerii lui Eco,, s-au făcut remarcați la nivel național, obținând frumoase premii.

-A câștigat o serie de echipamente electronice( trei imprimante, telefon fix), ca premii in cadrul concursului național ,,Reciclăm – natura salvam”. Premiile obținute ne-au onorat și ne-au ambiționat să continuam proiectele de educație pentru mediu.

-A  participat cu elevi si profesori la concursuri si olimpiade școlare, unde elevii scolii au demonstrat o bună si foarte bună pregătire , obținând premii și locuri fruntașe la concursuri precum:

Concursul național de geografie Terra

Concursul interjudețean de geografie,,Terra de la poveste la realitate”

Concursul ,, Cangurul Lingvist’’- franceză, engleză

Concursul ,,Universul cunoașterii prin lectură ‘’

Concursul Cangurul Matematic și Cangurașul

Olimpiadele de matematică, geografie, limba română.

Concursuri sportive-șah, tenis, fotbal

Concursul de matematică,, Euclid ,,

– A organizat și organizează simpozioane și activități județene și interjudețene precum : Simpozionul Eco-Școala ,,Formăm eco- atitudini,,  ,,Să descoperim natura la ea acasa ,, prin care elevii și cadrele didactice, împărtășesc din activitățile și experiențele profesionale ale școlilor de unde provin.

– A realizat parteneriate reale cu bibliotecala locală și județeană, prin participarea la diferite manifestări și activități, cu fundații și grupuri informale precum PACT-București și CÂNDeștiACTIV, școli din zonă, ong-uri precum GREEN TEACH etc.

-Are o echipă de dascăli competenți :

-învățători cu vechime, dedicați profesiei de dascăl care-și fac această profesie cu măiestrie didactică.

-profesori, bine pregătiți, având cursuri de formator și mentor , atenți la formarea fiecărui elev.

-educatoare tinere, răbdătoare, ce utilizează metode moderne de lucru cu preșcolarii, metode dobândite la cursuri de formare atât în țară cât și în străinătate.

-Școala are un management modern, bazat pe lucru în echipă, unde fiecare dascăl este parte a întregului numit ȘCOALĂ. Managerul școlii, prof. Constantinescu Irina alături de cadrele didactice, consideră că fiecare copil este important, fiecăruia trebuie să i se acorde atenția cuvenită și doar prin viziune, toleranță și educație COMUNITATEA ȘCOLARĂ ȘI LOCALĂ VA AVEA VIITOR.

-Colaborarea cu părinții este optimă, majoritatea problemelor sunt depășite, fiecare zi fiind deosebit de importantă pentru formarea unor generații mai tolerante, cu viziunea unei schimbări în bine a micii comunități rurale.

În încheiere, domnule învățător ,,Matei Gr. Vlădeanu”, dascălii școlii vă datorează recunoștință și sunt încrezători că generațiile formate de-a lungul timpului, nu vor lăsa să moară FLACĂRA CUNOAȘTERII, A OMULUI BUN ȘI EDUCAT DIN COMUNITATEA CÂNDEȘTI.

 

Colectivul de cadre didactice & elevii & părinții

         Eco- Școlii  Gimnaziale ,,Matei Gr. Vladeanu”, Cândești-Vale

eco 3 eco eleva

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Un gand despre “Eco-Școala ,,Matei Gr. Vlădeanu”Cândești-Vale, o școala rurală de nivel european

  • 3 martie 2014 at 22:04
    Permalink

    Felicitari doamnei director Irina Constantinescu si colectivului de cadre didactice!

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro