TABLETA DE VINERI – Radu PĂRPĂUȚĂ – La borta rece…

Uneori, numai uneori, cînd privești cerul în noaptea de vară, ți se pare că înțelegi clar spusele: „cele văzute și nevăzute”. Și o căldură nedeslușită îți umple pieptul. Nu mai auzi nimic altceva – nici hărmălaia cîinilor, nici răgușitul unei mașini întîrziate, nu mai vezi luminile orbitoare ale becurilor electrice. Doar Cerul! Și țîrîitul greierilor! Pare că stelele pîlpîie: cri-cri! Uneori.

1. În vremurile de demult, în minunata Indie trăia un padișah, care avea trei soții. Padișahul avea de asemeni un cititor în stele, care-i prezicea soarta. Și iată că odată padișahul îl cheamă pe zodier și îi zice:

-Mi-ai slujit cu credință mult timp și nu mi-ai prezis nimic rău. De aceea vreau să te răsplătesc. Alege pe oricare dintre soțiile mele.

Cititorul în stele se apropie de prima soție și o întreabă:

-Spune-mi, femeie, cît fac doi ori doi?

-Trei, răspunde aceasta.

Ce soție econoamă”, gîndește cititorul în stele.

A doua îi răspunde:

-Patru.

Ce soție deșteaptă”, gîndește cititorul în stele.

A treia îi răspunde:

-Cinci.

Iar aceasta este o femeie generoasă”, gîndește cititorul în stele.

Ce credeți, pe care femeie a ales? Bineînțeles, a ales pe cea mai frumoasă!

Așadar, să bem, prieteni, pentru minunatele noastre doamne care se află la această masă. (un toast gruzin)

2. Alt toast gruzin… În vremurile de demult o fregată învechită s-a scufundat în ocean. Un singur om s-a putut salva – s-a agățat de o scîndură lungă care plutea pe apă și a rămas la suprafață. Peste jumătate de oră, nu se știe cum, un alt naufragiat a ieșit din apă și s-a agățat de celălalt capăt al scîndurii. Primul a început să plîngă.

Al doilea l-a întrebat:

-De ce plîngi?

Primul a răspuns:

-Vai! Un asemenea oaspete și nu am cu ce să-l servesc!

Așadar, să bem pentru bunele noastre gazde, care vor găsi întotdeauna cu ce să trateze chiar și pe musafirii nepoftiți.

3. Evreii îl consideră pe Regele Solomon un mare înţelept pentru că a ştiut să descopere adevărata mamă a unui copil.

– Mare scofală! –zice Iţic. Uite la fiică-mea, cu ţâncul ei în braţe. Acum să-l vedem pe Regele Solomon, dacă află cine e tatăl copilului…

4. Schwartz se întoarce acasă de la înmormântarea soţiei şi deodată îi cade în cap o ţiglă.

– Ce e, Rifca, ai şi ajuns sus?

5. Dacă cineva îţi va spune vreodată că munca ta este neprofesionistă, aminteşte-i că Arca lui Noe a fost construită de un amator, iar Titanicul a fost construit de profesionişti…!

6. Beţi suc de fructe ! Sucul de fructe înseamnă energie. Energia înseamnă sport. Sportul înseamnă putere. Puterea înseamnă bani. Banii înseamnă femei. Femeia înseamnă necazuri… Mai bine beţi apă.

7. Pe-o gură de rai? „Ce gură de rai, domnule? Că am fost și eu cioban atîția ani – și știu! Cînd stai în ploaie, sub lapoviță, pe moină, zi și noapte, cu urechea la cîine, cu ochii la miei, cu haine nespălate și noroite, puțind a oaie, că oaia pute al dracu’ – nu-ți mai arde de picioare de plai și de guri de rai. Că oaia umblă ca nebuna, de-ți scoate sufletu’. Cînd e cald se înghesuie unele în altele, dacă nu ești atent, se duc buluc în rîpă. Put, behăie, se încarcă de scaieți, varsă laptele cînd le mulgi, ți-l spurcă, îți faci degetele bobote de la muls. Lasă căcăreze în mijlocul izvorului și strică apa. Stă ca adormită în fața lupului, fuge și pe urmă stă nemișcată să nu-i auzi talanca. Diavoliță, nu oaie. Umbli ca năucu’ după ele, le cauți, împarți cîte-un boț de mămăligă cu cîinele, ba și cojocul îl împarți cu el la dormit. Asta-i „miorița” voastră!”

RADU PĂRPĂUȚĂ este un prozator rafinat și talentat, un traducător de mare valoare și un povestitor fără egal, mare iubitor de Ion CREANGĂ…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro