TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU – Inaugurarea Monumentului eroilor din Cazarma de la Teiș – 21 mai 1931

Distribuie:

 

În curtea cazărmii militare de la Teiș, se află monumentul eroilor din județul Dâmbovița, care s-au jertfit în războiul de independență din 1877-1878, războiul balcanic din 1913 și războiul de întregire națională din 1916-1918. Se cuvine să precizăm că în anul 1930 când se împlineau 100 de ani de la întemeierea Regimentului III Linie Infanterie, cunoscut la sfârșitul secolului al XIX-lea sub numele de Regimentul III Dâmbovița nr. 22 Infanterie, colonelul Ioan Nicolin (1882-1942), comandantul regimentului, a hotărât ca celebrarea centenarului unității militare să fie marcată prin editarea unui istoric al unității și prin ridicarea unui monument al eroilor căzuți în războiul de întregire. Astfel, monumentul a fost conceput de către colonelul Ioan Nicolin, fiind ridicați în cele patru colțuri ale vechiului monument patru piloni masivi paralelipipedici din beton armat, pe care s-au montat câte două plăci de marmură pe fețele dinspre interiorul curții și alte două plăci pe fațetele exterioare. Cei patru stâlpi au fost uniți cu tronsoane de beton care se aflau deasupra vechiului monument și care aveau o nișă în care a fost amplasat bustul colonelului Dumitru Băltăreț, eroul care a căzut în fruntea Regimentului 22 Infanterie în luptele ce s-au desfășurat în luna septembrie 1916 pe râul Olt. Bustul a fost opera marelui sculptor Vasile Blendea, care a executat și un basorelief ce reprezenta și o scenă de luptă de pe frontul din Moldova din vara anului 1917.

Monumentul comemorativ al Regimentului III Dâmboviţa Nr. 22 Infanterie, a fost realizat cu sprijinul şi bunăvoinţa domnului Răşcanu (proprietarul unei turnătorii în bronz din Bucureşti), care a executat turnarea bustului colonelului Băltăreţ, a unui bancher bucureştean pe nume Vasiliu-Bolnavu care a contribuit cu 30 000 lei, a profesorului Vasile Blendea care a contribuit cu un credit de 10 000 lei, precum şi a Primăriei Târgovişte care a votat în consiliul comunal alocarea a 20 000 lei necesari finalizării monumentului.

În paralel cu realizarea monumentului, colonelul Ioan Nicolin a reușit să editeze  „Istoricul Regimentului lll Dâmboviţa Nr. 22” cu ocazia împlinirii în anul 1930 a unui secol de la înfiinţare, oferind un exemplar şi Regelui Carol al II-lea, în cabinetul său particular de lucru din Palatul regal din Calea Victoriei.  Însă, monumentul din cazarma de la Teiş, a fost inaugurat de abia la 21 mai 1931, solemnitate la care au participat: generalul Ion Anastasiu, fost comandant al regimentului , generalul Marcel Olteanu, comandantul Corpului V Armată și fost comandant al Liceului Militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealu, generalul Ciubuchi, comandantul garnizoanei, colonelul Bianu, comandantul Regimentului Carelor de luptă, colonelul D. Rădulescu, comandantul Şcolii de Cavalerie, colonelul Cristescu, șeful statului major al Corpului V Armată, lt.col. Vasiliu Rășcanu, ajutorul comandantului Liceului militar Nicolae Filipescu, revizorul școlar M. Florescu, șeful poliției C. Antonescu, prefectul județului N. Ciornei și Gonzalv Ionescu, primarul orașului, dar și veterani din războiul de la 1877-1878 şi invalizi din cadrul societății „Fii apărători ai patriei”. Cu ocazia dezvelirii monumentului, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoți în frunte cu protoiereul Alexandru Popescu-Hăbeni

De asemenea, din partea Fundației Vasiliu-Bolnavu a vorbit Ionescu St. Dobroneanu, care a dat citire actului de donație prin care marele bancher Vasiliu-Bolnavu dona 2000 mp de teren situat pe unul din versanții Munților Bucegi, pentru ca ofițerii regimentului să-și construiască acolo case de odihnă. Apoi a avut loc o procesiune la mormântul unor eroi înhumați lângă spitalul din apropiere, unde după o scurtă slujbă religioasă, au luat cuvântul colonelul T. Dumitrescu, invalid de război și Gheorghe Bucurică, președintele asociației învățătorilor din Dâmbovița, ce a declamat emfatic oda „Glorie vouă”. Seara la orele 21.00, s-a desfășurat la Sala de Arme (astăzi Cercul Militar), un moment artistic în care trupa asociației învățătorilor a prezentat piesa de teatru „Curcanii” de Ventura.

În perioada comunistă, monumentul a avut de suferit, întrucât politrucul unității militare din Cazarma de la Teiș a luat hotărârea în 1950 ca bustul din bronz al colonelului Dumitru Băltăreț să fie dat jos și chiar topit, iar nișa monumentului a fost acoperită cu o placă de marmură. Totuși, reparația morală și istorică a fost înfăptuită patru decenii mai târziu, când colonelul doctor Nicolae Năbârjoiu, comandantul garnizoanei Târgoviște și al unității militare aflată pe locul fostei cazărmi a Regimentului 22 Infanterie, a refăcut bustul colonelului Dumitru Băltăreț, opera sculptorului târgoviștean Radu Ionescu, dezvelirea noului bust fiind realizată la 7 septembrie 1998 într-un cadru solemn.

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro