TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU Deputați din județul Dâmbovița în primul Parlament al României Întregite (noiembrie 1919-martie 1920)

Distribuie:

Constantin D. Dimitriu (1872-1945)

Constantin Dimitriu s-a născut la 9 decembrie 1872 la Târgoviște și a decedat la 27 octombrie 1945 în București.

 

Licențiat în Drept (1894), în Litere și Filosofie (1895) la Universitatea din București, Constantin Dimitriu a practicat avocatura la Târgoviște. Devine președinte al Societății Vulturul creată la Târgoviște în 1885 pentru nevoile micilor negustori și meseriași. La începutul secolului XX se afirmă în viața politică dâmbovițeană ca membru al Partidului Național Liberal. În 1907 devine prefect al județului Dâmbovița, remarcându-se prin inițiative deosebite: a finanțat realizarea albumului de fotografii privind monumentele târgoviștene realizat de artistul fotograf Voinescu, a însărcinat pe profesorul Virgil Drăghiceanu să cerceteze şi să inventarieze monumentele istorice, scumpe vestigii ale trecutului, aflate pe teritoriul dâmboviţean, a înființat Societatea Muzicală Hora Dâmboviței, a inițiat proiectul de înființare a Muzeului de Istorie, a dorit crearea unui cor permanent la Biserica Curții Domnești. Personalitate marcantă în cadrul Partidului Naţional Liberal din România, membru în conducerea centrală, dar şi lider de prestigiu al organizaţiei judeţene Dâmboviţa, Constantin Dimitriu a fost senator din partea P.N.L. în perioada 1922-1926 şi deputat în celelalte legislaturi în perioada interbelică, făcând parte din mai multe guverne liberale, îndeplinind funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi de interimar la Lucrări Publice în guvernul Barbu Ştirbey (4-21 iunie 1927), ministru al Comunicaţiilor în guvernul Ion I. C. Brătianu (iunie-nov. 1927) şi în guvernul Vintilă Brătianu (nov. 1927 – nov. 1928), ministru secretar de stat la Departamentul Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale în guvernul Duca (nov – dec. 1933) şi în guvernul Gheorghe Tătărescu (ian. 1934 – nov. 1937).

 

Coordonator al comisiei care a elaborat Legea de unificare administrativă, adoptată de Parlament în 1925, preşedinte al Comisiei pentru anchetă în afacerea «Skoda», precum şi preşedinte al Senatului (1935-1936), Dimitriu s-a preocupat și a încurajat înființarea la Târgoviște a unui Cerc liberal de studii pentru propagandă electorală în 1929. Pe plan internațional, în calitate de membru al Delegației României la Conferința Interparlamentară de la Paris (septembrie 1937), a solicitat sprijinul democrațiilor occidentale pentru prevenirea războiului. După 23 august 1944, Constantin Dimitriu s-a implicat în refacerea P.N.L., refuzând colaborarea cu forțele procomuniste. A lăsat prin testament dorința de a se face la Târgoviște o Fântână a sufletului.

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro