TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU Casa Slavu, despre primii proprietari și poveștile acestora sau tranziția de la prefect la primar

Imobilul situat pe Calea Domnească a fost cumpărat de familia Slavu de la moștenitorii scriitorului George Caïr. Casa este construită în anul 1887 în stil baroc, păstrând elementele principale: accesul se face printr-o intrare străjuită de două coloane care sprijină un fronton frumos decorat, dispune la ferestre de importante decorații, un balcon fără uși, coloane ionice în holul principal, sobe originale, tronsoane sculptate deasupra ușilor interioare. Pe latura vestică a clădirii exista o placă de marmură ce amintește de primul proprietar: George Caïr (1874-1924). Acesta, s-a născut în Târgoviște, unde a urmat primii ani de școală, iar după obținerea bacalaureatului la Sf. Sava, s-a înscris la Facultatea de Drept din București, pe care a absolvit-o cu succes în 1899. Ulterior, George Caïr, se întoarce în Târgoviște, fiind avocat la Tribunalul Dâmbovița în 1905, iar cel mai important, în perioada cât a fost prefect al județului între anii 1905-1907, a luat inițiativa construirii unei săli de spectacole: Sala de Arme, construită între anii 1906-1907, după planurile arhitectului Enache Lăzărescu. La inaugurarea sălii, aceasta purta denumirea de „Societatea de arme, gimnastică și dare de semn”, practicându-se  sporturile de sală, cum ar fi: tirul, scrima și mai ales gimnastica suedeză.  De menționat este faptul că, George Caïr a pus la dispoziția acestei săli destinată jocurilor de societate, toate veniturile sale obținute din vânzarea propriilor cărți.

Noul proprietar al clădirii situată pe Calea Domnească era Ion Slavu, care a avut doi copii: o fată, căsătorită cu Bibi Poenăreanu (acesta, inițial, urma să se căsătorească cu Dora Iliescu, dar se certaseră pentru o mobilă de sufragerie, pe care o pretindea și pe care, viitorul socru Titu Iliescu, nu era dispus să i-o dea), și un fiu, Gogu, căsătorit cu Elena Apostolescu. Despre Ion Slavu și căsătoria fiicei acestuia cu Bibi Poenăreanu, informații prețioase ne-a lăsat fostul primar Lăzărică Petrescu, cavaler de onoare la această nuntă : „Ion Slavu, cumpărase casele lui Bazil Dimitropol, de lângă tribunal, case care aparținuseră în vechime familiei Văcăreștilor. Ion Slavu era din Sârbi, mahalaua din josul Târgoviștei. Acesta se înstărise bine, luase de nevastă pe descendenta unei vechi familii târgoviștene, Vătămanu, proprietară de mori și terenuri de grădinărit din lunca Târgoviștei, și acum se ocupa cu cu exploatări forestiere care erau rentabile. Pe lângă asta, se ocupa și cu terenuri petrolifere. Astfel, a venit în contact cu Bibi Poenăreanu și Slavu a pus ochii pe Bibi, iar Bibi pe fata lui Slavu și pe banii lor. Așa că, Bibi, după ce a mai avut câteva aventuri cu soția unui inginer de la Schela Mare și cu o renumită actriță de musical din București, s-a hotărât să se căsătorească”.  Dar, cel mai elocvent descrie acest eveniment care se dorea a fi unul fericit, celălalt cavaler de onoare, Mitică Grigorescu: „Bibi, când și-a dat seama că s-a însurat, după nopți de petrecere și de băutură, și s-a găsit ginere în biserică, la Mitropolie, în fața altarului, cu mireasa lângă el și s-a uitat la ea, care nu era așa frumoasă cum fusese fosta lui iubită, Dora Iliescu, a leșinat și a căzut pe lespezile de piatră”. În aceste împrejurări neprevăzute, și chiar speriați, cavalerii de onoare Lăzărică Petrescu și Mitică Grigorescu, împreună cu cei doi dascăli ai mitropoliei, l-au luat pe Bibi de mâini și de picioare și l-au dus în pridvor, unde l-au întins pe jos, timp în care, preoții au continuat slujba doar cu mireasa. La săvârșirea slujbei religioase, mireasa l-a luat pe Bibi Poenăreanu, l-a urcat în mașină si au pornit spre casa familiei Slavu, după care a urmat petrecerea nunții, organizată la Sala de Arme, cu mulți invitați, lume bună și tineri în fracuri, din protipendada orașului.

Revenind la familia Slavu, trebuie spus că aceasta era una înstărită, în care unul dintre cei trei frați, Petre Slavu a fost un reputat magistrat, care se bucura de aprecierea și stima orașului, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost ales primar al orașului Târgoviște între 18 februarie – 13 iulie 1938.

În scurtul său mandat de șase luni, Petre Slavu a susținut celebrarea centenarului marelui pictor Nicolae Grigorescu, și a participat la dezvelirea plăcii comemorative la 15 mai 1938, eveniment care s-a desfășurat în clădirea noului muzeu de istorie. De asemenea, tot magistratului Petre Slavu, în timpul petrecut ca primar al urbei, i se „datorează” și saga privind solicitarea din 17 mai 1938 a lui Mariano Amico de a se construi în Târgoviște o Agenție Consulară a statului italian, cunoscută sub numele de Casa d’Italia. Primarul Petre Slavu, i-a răspuns prin avocatul Primăriei Târgoviște, G. Drăguț Demetrescu, care îl înștiințează că, prin actul emis de Consiliul Comunal la 15 iulie 1933 și de către Consiliul Tehnic Superior la 15 aprilie 1933, pe respectivul loc solicitat era preconizat să se amenajeze un parc orășenesc, cuprins între Calea Domnească si cursul râului Ialomița, ce urma a fi îndiguit ulterior, și  că nu se poate aproba cererea de construcție înregistrată cu nr. 655 din 23 mai 1938. Cu toate acestea, la trei zile după primirea acestei decizii, primarul orașului Petru Slavu semnează actul nr. 3590 din 26 mai 1938, prin care era respinsă cererea statului italian de construcție unui imobil pe terenul respectiv. Invocând precedentul creat de Primărie care a aprobat construirea unor imobile pe terenuri aflate în aceeași situație, chiar în apropierea proprietății revendicate, cum este cazul proprietății lui Polizu Dragomirescu, inginerul Mariano Amico a chemat în instanță Primăria Târgoviște la București. Curtea locală administrativă București, a anulat decizia Primarului Târgoviștei și a admis acțiunea introdusă de Mariano Amico.

Casa lui Ion Slavu și-a pierdut proprietarii imediat după naționalizările din 1948, când au fost izgoniți ca „exploatatori”, aceștia fiind nevoiți să părăsească orașul.

 

CORNEL MĂRCULESCU este doctor în istorie și, desigur, absolvent de „Carabellă” târgovișteană

 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro