TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Ține drumul înainte!

 

   Bătălia pentru memorie despre care am menționat în ultimele două tablete este una de actualitate iar cei care sunt deja conștienți de existența acestui front, încep ușor, ușor și câteodată să facă ceea ce face continuu Evanghelia lui Hristos, adică să anticipeze actualitatea. Că bătălia pentru memorie nu-i doar o expresie, o metaforă, s-a demonstrat încă odată săptămâna aceasta când în spațiul public a apărut știrea că o tăbliță din lut, veche de 3500 de ani, pe care s-a păstrat o parte din „Epopeea lui Ghilgameș” a fost returnată Irakului, după ce fusese în mod fraudulos în America. Comentând această restituire, directorul general al UNESCO a spus: „Această restituire reprezintă o victorie majoră asupra celor care mutilează moștenirea și permite poporului irakian să se reconecteze cu o pagină din istoria sa”. Iată, așadar, bătălia pentru memorie care în minunata lume nouă a început deja și va deveni din ce în ceea mai acerbă și mai cumplită. Aceasta nu-i o concluzie eshatologică – sau apocaliptică, cum ar spune unii care nu știu ce înseamnă Apocalipsă – ci este pur și simplu o constatare. A se reține cele două sintagme care sunt de o nuanță semnificativă: mutilează moștenirea…, recontarea cu istoria”.

   Mă leagă amintiri de „Epopeea lui Ghilgameș”. A fost una dintre lecturile preferate ale copilăriei. M-am reîntâlnit cu ea mai târziu, în clasa a XIII – a A, când la teza la limba și literatura română care avea ca subiect un comentariu cu privire la opera domnului Eminescu, ”Luceafărul” am încercat o paralelă între Ghilgameș cel care plecase în căutarea nemuririi și Luceafărul cel nemuritor. Atunci, pe moment, nu găsisem altă analogie sau comparație… Ținând drumul înainte și conectat cu istoria, trebuie să menționez neapărat că nu trebuie să uităm e ziua în care în anul 1913 s-a născut cea pe care eu am numit-o „VOCEA ROMÂNIEI”, adică Maria Tănase. Mai multe detalii am dat în tableta pe care am scris-o în cinstea ei anul trecut. Acum vreau doar să adaug că într-un muzeu al istoriei poporului român, lângă steagurile voievozilor români pe care era pictată Sfânta Cruce și lângă Tetraevanghelul diaconului Coresi și poeziile domnului Eminescu stă și un disc, un vinil cu cântecele interpretate de Șefa Cântăreților,  cea fără de egal, Maria Tănase.

   Nu există generație spontanee și nici om care să vină de nicăieri. Doar fiind conectați cu istoria putem ține drumul înainte și ne putem explica actualitatea. Un exemplu… Situația politică de la Centru este fix ca în istorie, ca pe vremea lui Iulius Caesar. Se spune că el fusese avertizat de un oracol să se ferească de idele lui Marte, dar Iulius a ignorat avertismentul, așa că pe 15 martie a ieșit din casă și a plecat spre Senat. La fel, se spune că pe drum s-a întâlnit cu cel care îl avertizase și Caesar, sigur pe el și ironic i-a spus că iată, idele lui Marte au sosit și el e bine mersi, la care oracolul i-a răspuns: „Au venit, dar n-au trecut!”. Cam așa e și cu moțiunea. A venit dar n-a trecut… Azi, de ziua națională a dăruirii – stabilită în 2018- cei care stau cu mâna întinsă așteptând să primească sunt tot politicieni. Un vot, o semnătură, conducerea vreunui partid… Să fie primit! Sunt sigur că o să duduie economia. Alții, mai sceptici și mai cârcotași, cred că or să duduie facturile din iarnă. 

  Miercurea viitoare, „Tableta de sâmbătă” o să împlinească doi ani. Îi urez câți ani o vrea Dumnezeu și îi promit că amândoi o să ținem drumul înainte… 

 

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro