EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Sub semnul lunii

pentru Ilinca Bernea

   Pentru că am avut și pentru că am folosit același vis așezat atât de firesc în lumina și sub semnul lunii, al acestui astru care încinge cu răceala lui fiecare fir de aer al nopții, al nopții albe care se așază atât de firesc în culorile viselor noastre de zi, ale viselor uitate în corp, ale acelor vise păstrate nespuse pentru totdeauna, pentru că niciun cuvânt al lor nu a fost găsit până acum. De aceea vreau și eu să spun:

Știam să tăcem în momentele în care se lăsa

Întunericul în miezul zilei…

   Uneori, deseori fiecare vis conținea în stările lui un balon, o așezare rotundă, ușoară și clară care se așeza atât de ușor pe fiecare fragment de gând, pe fiecare adiere de vânt dispusă, disponibilă să îi urce și să îi arate în înălțimi rotunjimile și toate bucuriile care pot să încapă în el. De aceea vreau și eu să spun:

Am visat în copilărie un balon care mă ridica

deasupra lumii…

   Mai departe are loc întoarcerea, are loc întâlnirea și apropierea de fiecare dintre stările lor, de fiecare moment îngăduit de noile trăiri îmbogățite de fiecare dintre aceste călătorii, de oricare gest nou atașat corpului ce s-a desprins și care mai departe a evadat, a urcat. Mai departe se așază în corp toate simțurile care îi fuseseră luate, uitate, iar fiecare dintre ele își caută și își învață noua greutate. De aceea vreau și eu să spun:

Ne vom întoarce aici și toate vor fi la fel…

   Noutățile lumii din lumina de zi și noutățile lumii din lumina de noapte se vor alătura firesc noii siluete cuprinsă în toate momentele ei, se vor desface și se vor lăsa privite și cunoscute, se vor alătura noului corp și noilor lui greutăți care vor căuta noi desprinderi, noi urcări și noi evadări împreună cu noile zboruri care le vor așeza în spațiul împrejmuitor. Mai departe voi spune și eu:

Iar cerul din inimă e mai greu decât tot pământul…

   Acestea vor fi cuvintele care vor ajuta fiecare lumină să se așeze pe noul corp ce a tot fost transportat între lumi, între zile și între fiecare dintre momentele lor care i-au propus noile rosturi și noile lor învățări. Acestea vor fi mai departe cuvintele care vor rămâne atașate fiecărei mișcări ce va compune coordonările reci și coordonările calde pe care fiecare membru și fiecare por al pielii le vor învăța.

   Acestea vor rămâne cuvintele care vor spune și care vor cuprinde în întregime fiecare zgomot pe care spunerea lor o va provoca și pentru totdeauna o va așeza. 

  

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro