TABLETA  DE  SÂMBĂTĂ  –  Ion Cosmin  BUSUIOC – Românii care l-au uimit pe Hristos

Distribuie:

 

„Iată eu și pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu!”

Tot ce am scris până acum în Gazeta Dâmboviței am scris cu emoție, cu pasiune, mulțumind lui Dumnezeu pentru talantul pe care mi l-a dat și mulțumind omului care, cum scria evanghelistul Luca, „m-a aruncat în scăldătoare”. Editorialul de azi este unul special… Toate au fost, dar azi, acum în momentul în care tastez, degetele mâinilor parcă mai degrabă vor să se unească, așa, ca pentru rugăciune decât să umble pe tastatură…

Vă aduceți aminte probabil de citatul din Dostoievski pe care l-am redat în urmă cu câteva tablete, în care scriitorul rus ne îndemna să judecăm un popor nu după momentele lui de abjecție ci după gradul de jertfelnicie la care s-a ridicat la un moment dat. Despre un moment de jertfelnicie care a înălțat poporul român în Veșnicie vreau să scriu, dar îmi găsesc greu cuvintele. Cuvintele potrivite… Tastez, scriu ce scriu, apoi șterg și reiau pentru că mi se pare că nu e suficient. Până la urmă mă împac cu ideea că nu există cuvinte care să redea întru totul onoarea, cinstea, măreția și sfințenia celor care sunt Sfinții Martiri Brâncoveni – Constantin Voievod, Constantin, Ștefan, Radu, Matei – alături de binecredinciosul sfetnic Ianache.

Moartea martirică a sfinților Brâncoveni și a sfetnicului Ianache e uluitoare. A uimit întreaga lume la momentul în care s-a săvârșit și va uimi până la sfârșitul vremurilor. 6 bărbați care au renunțat la tot pentru Hristos. 6 bărbați ale căror capete au fost despărțite de trupuri pentru că nu au vrut să se despartă de credința creștină. Nimeni nu poate vorbi îndeajuns despre jertfa acestor sfinți mucenici români. L-au uimit și pe Hristos…

Singurul care a reușit cât de cât să surprindă prin cuvânt înălțimea la care jertfa sfinților martiri brâncoveni înalță pentru totdeauna poporul român a fost Nicolae Steinhardt: „Brâncoveanu e un caz unic pe plan mondial, de nu – aș zice – pe plan cosmic. E de necrezut. Nici nu ne dăm seama cine este, ce înseamnă el pentru noi, la ce nivel ne ridică. Am scris că a dat viață – prin moarte – frazei lordului Chesterfield către fiul său: de trăit poți să trăiești cum vrei, dar de murit să mori ca un gentleman. Brâncoveanu a murit ca un gentleman, un erou, un martir, un sfânt. Mă cutremur…”.

Da, jertfa sfinților martiri brâncoveni și a sfetnicului Ianache l-a uimit pe Hristos. Nu de puține ori Dumnezeul-Om și-a arătat uimirea cu privire la credința oamenilor. Așa cum odinioară i-a spus femeii cananeence: „O, femeie, mare este credința ta!”, la fel, atunci, la 15 August 1714, văzând jertfa lor, cred că Hristos s-a ridicat de pe tronul slavei și a spus: „O, Brâncovene Constantin, mare este credința ta!”. 

Teribil moment, care așază pentru totdeauna poporul român la o înălțime de unde niciun moment de abjecție, corupție sau mai știu eu ce alte lucruri spuse prin campaniile electorale, nu-l va coborî niciodată. Sfinții Martiri Brâncoveni sunt ambasadorii poporului român la curtea Împăratului Hristos.

Azi sau mâine, dacă o să ajungi prin centru, pe lângă statuia ridicată în cinstea lor, ia cu tine și o floare și așaz-o pe soclul statuii. 

„Bucurați-vă Sfinților Martiri Brâncoveni care pentru dreapta credință v-ați jertfit!”.

ION  COSMIN BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro