TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – O grozăvie

   Exact acum (cât se dădea în vremea comunismului pentru nimic) 10 ani, a fost lansat serialul „Urzeala tronurilor”, realizat de HBO, în regia lui D. B. Weiss și David Benioff,  iar acest fapt a marcat lumea cinematografică pentru totdeauna și într-un fel în care nu a mai făcut-o niciun alt film sau serial până atunci și nici nu va putea să o facă vreodată. În materie de producție cinematografică, „Urzeala Tronurilor” a atins desăvârșirea, iar impactul imagistic, emoțional al poveștii redate în serial asupra publicul nu va fi depășit niciodată. „Urzeala Tronurilor” încă de la primul episod nu poate fi comparat niciodată, niciodată cu nicio altă realizare cinematografică, atât de minunat și fantastic este acest serial. O grozăvie… Dacă ar fi să se realizeze un top, „Urzeala Tronurilor” ar fi, evident, pe primul loc, apoi ar urma nu locul al doilea, ci un gol, un hău adânc cât Groapa Marianelor și abia apoi ar urma alte seriale sau filme. Nu știu, să zicem, Clanul Soprano, Breaking Bad, Walking Dead, Războiul Stelelor sau orice altă producție de la Warner Bross, Universal, DC COMICS, MARVEL…

    Temelia acestui serial este opera literară a scriitorului american George R. R. Martin, „Urzeala Tronurilor” fiind numele primului volum din cele 7 ale extraordinarei povești „Cântec de Gheață și Foc”. Martin a publicat primul volum în 1996, iar 15 ani mai târziu, HBO a șlefuit acest diamant literar și l-a expus pe ecrane. Povestea este atât de complexă și de captivantă și deși este încadrată în categoria „științifico-fantastic” prezintă și redă atât de multe scene și întâmplări fix ca în viață, încât munca întregii echipe care a realizat serialul a fost o muncă titanică. De aceea, „Urzeala Tronurilor” nu poate fi descris decât așa: „Genul programului: o grozăvie!”.

   Timp de 8 ani, cât a rulat serialul pe programul HBO, oamenii nu doar că au stat cu ochii lipiți de ecrane și cu sufletul la gură, ci au fost pur și simplu absorbiți și uluiți continuu de cele ce se întâmplau în fiecare scenă, a fiecărui episod. Mulți ar spune că sunt prea subiectiv, că am scris toate doar pentru că îmi place mie foarte mult acest serial, dar nu-i așa. Tot ceea ce am scris aici se bazează pe concret, pe statistici, pe audiențe, pe reacțiile publicului. Povestea scrisă de George R. R. Martin și serialul care a decurs din aceasta au schimbat perspectiva în ceea ce privește impactul pe care un serial îl are asupra publicului și l-a schimbat pentru totdeauna. Iată, și mai clar ceea ce a adus nou Martin prin opera sa: „Am încercat să îi fac pe cititori să se simtă ca și cum ar trăi evenimentele din carte. Așa cum îți pare rău când îți moare un prieten, așa ar trebui să îți pară rău și când moare un personaj fictiv. Ar trebui să îți pese! Dacă cineva moare și tu doar te duci să iei mai mult popcorn, este o experiență superficială, nu-i așa?” A încercat și a reușit… Momentul din finalul primului sezon, când Eddard Stark, lord de Winterfell, Protector al Nordului și Mână a Regelui este executat a dat semnalul că „Urzeala Tronurilor” iese din tiparele și stereotipiile cu care serialele și filmele obișnuiseră publicul până atunci.

   „Urzeala Tronurilor” a învățat publicul că „finalul fericit” se poate „zvârcoli în chinuri” și că orice personaj, indiferent de cât de important este rolul lui în poveste sau film, nu este în siguranță și nu are întotdeauna o soluție la orice problemă sau situație și că la un moment dat nicio săgeată trasă de departe sau nicio intervenție din mulțime nu îi va salva viața.  Acestea fiind spuse, nu mai are rost să vorbesc în termeni comparativi pentru că „Urzeala Tronurilor” nu a depășit celelalte sau alte seriale, ci le-a spulberat. Acesta a fost și mesajul publicat de „New York Daily News” când a comparat opera lui Martin cu alte scrieri ale genului fantastic de la acea vreme: „George R. R. Martin triumfă pe scena literară spulberându-i pe alți autori ai genului fantastic cu siguranța unui profesionist”. Toate aceste argumente cu privire la opera literară în sine pot fi luate cu copy-paste și adăugate și în descrierea serialului. „Urzeala Tronurilor” are o grandioasă forță emoțională și un ritm alert, care lipsesc în alte seriale, sufocate de prețiozități scenaristice, stereotipii recursive și clișee perimate. „Urzeala Tronurilor” atinge un vârf absolut din punctul de vedere al tehnicii regizorale și al scenelor cu un impact uriaș asupra publicului și a produs o nouă definire a ceea ce înseamnă „un serial care merită urmărit”. 

   „VINE IARNA! Cuvintele o înfiorară, așa cum se întâmpla întotdeauna. Cuvintele unui Stark. Fiecare casă nobiliară avea cuvintele ei. Mottouri de familie, pietre de încercare, rugăciuni de toate felurile, toate slăveau gloria și onoarea, promiteau loialitate și adevăr, jurau credință și curaj. Toate în afară de cele ale unui Stark. ”Vine iarna!”,  spuneau cuvintele casei Stark. Se gândi, nu pentru prima oară, cât de diferit era față de ceilalți un bărbat din Nord.” – „Cântec de gheață și foc; Vol I”. Cam așa și despre serial… După ce vezi primul sezon, îți dai seama cât de minunat este în comparație cu alte seriale. 

   „Urzeala Tronurilor” te fascinează, te uimește, te înfioară, te îngrozește. „Nu de oamenii care te ocărăsc în față trebuie să te temi, ci de cei care zâmbesc când te uiți la ei și își ascut cuțitele când te întorci cu spatele. Ar fi bine să-ți ții lupul aproape, lordul meu. Văd gheață și pumnale în întuneric. Un frig cumplit…  Jon căzu în genunchi. Găsi mânerul pumnalului și-l smulse de-acolo. În aerul rece al nopții, rani-i fumega. Cu ultima suflare a șoptit numele lupului lui, Nălucă!”

   Un serial minunat ca „Urzeala Tronurilor” nu va mai fi realizat nicicând.

 

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro