Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Ieșit-a țăranul la lucrul său și la lucrarea sa până seara

   Toamna acționează, se instalează pe verticală. Se înfige întâi în coroana de frunze a copacilor, le colorează în fel și chip iar apoi le desprinde de ramuri și le suflă și le poartă prin văzduh până ajung să îngrașe pământul. Pe unele le face cum își socotesc unii, banii, adică morman. Nimic nu se pierde… Pentru că în mediul înconjurător Providența a pus un mecanism care funcționează fabulos și nimic din afara lui nu îl poate opri din mersul lui. Să-l perturbe, da, poate, dar să-l distrugă, să se ajungă vreodată în situația ca viața să nu mai fie posibilă pe Pământ, asta niciodată. 

   Ieri am participat la spectacolul mediului înconjurător împrăștiind pe parcela de pământ unde a fost porumb, îngrășământ natural. L-am transportat cu căruța, căci altfel, lucrarea nu ar mai fi fost naturală 100%. Cât fum nu scoate tractorul când intră în brazdă… L-am împrăștiat pe teren direct din căruță, în stânga și în dreapta, cum se semăna odinioară grâul, direct din mână. De ar fi existat în vremea aceea aplicații care să măsoare distanțele și dacă țăranul ar fi avut smartphone la sfârșitul zilei i-ar fi afișat notificarea: ați semănat 40.000 de metri pătrați. 4 hectare, două cu grâu, restul, orz și orzoaică, adică să fie făină pentru om și urluială pentru animale.

   În timp ce lucram și mânuiam furca de parcă aș fi fost într-o canoe, cu pagaia în mână,     mi-am adus aminte că s-a scumpit pâinea. Și m-am gândit, cât de paradoxale sunt tainele economiei și ale finanțelor, dacă la câteva luni de la treieratul grâului, se scumpește pâinea. Și anul ăsta s-a făcut grâu, nimeni nu poate spune că nu s-a făcut. Am fost pe câmp, am văzut… Dar pentru că la economie și finanțe nu mă pricep, nu m-am mai gândit la prețul pâinii. Aia e, mai mulți bani pe pâine, mai mulți bani la buget, deci, pe cale de consecință logică, mai multe drumuri și poduri și autostrăzi. Altă explicație n-am…

   Nu întâmplător semănăturile de toamnă se încep cu semănatul grâului. Pâinea noastră cea toate zilele este prioritate principală. Bobul de grâu semănat în pământ este simbol al Învierii și totodată o aducere aminte a faptului  că natura întotdeauna se sincronizează cu Praznicele Atotțiitorului și participă la ele. De aceea steaua i-a condus pe magi devansând cu mii de ani înainte gps-ul și waze-ul, de aceea Iordanul a curs înapoi, soarele s-a întunecat în miezul zilei și pietrele s-au crăpat… Natura întotdeauna își va recunoaște Creatorul. Când omul va înceta să mai mărturisească, pietrele vor striga!

   Mulțumit de ce am lucrat, m-am întors acasă. Toamna s-a jucat și printre ramurile cireșului din fața casei. Frunzele sunt mai mult roșii acum, arată de parcă ar fi copacul inimii din grădina de la Winterfell, din „Cântec de gheață și foc”. Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile tale și nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor tale.

 

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media