TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – După 20 de ani…

Nu, nu este vorba despre show-ul de televiziune cu același nume care rula în urmă cu mai mulți ani la un post de televiziune central. În tableta de astăzi e vorba despre altceva… Acela era doar un show, vorbă lungă și atât. Bine mi-a spus Petre Țuțea când a venit vorba de invitatul principal și special al show-ului: „Soluții? Oferă soluții? Păi, el ca să numere până la 5 trebuie să îl ajute familia, n-are cum vreodată să ofere soluții!”

Azi e despre faptul că se împlinesc 20 de ani de când Gheorghe Hagi a jucat fotbal pentru ultima dată, îmbrăcând tricoul echipei naționale. 20 de ani de atunci și totul s-a schimbat… Nu ne mai calificăm la turneele finale, nici măcar atunci când le găzduim. Înainte nu aveam infrastructură dar, vorba tribunei, aveam echipă, aveam valoare, acum e invers. Au început să se construiască stadioane noi, în timp ce (re)construcția unei echipe naționale cu valoare e doar o lucrare care pare să nu se mai finalizeze.

Vom muri de dorul tău”, așa titra pe prima pagină, ziarul PRO SPORT, în dimineața de după terminarea „Galei Hagi”. Aveau dreptate… Tânjim la nivel fotbalistic după meciurile echipei naționale din vremea în care echipa era formată din ceea ce astăzi, pe bună dreptate, este numită „Generația de Aur”. Doamne, cum și ce jucători evoluau atunci în echipa națională! Azi se vorbește, aproape în fiecare zi, despre faptul că e nevoie să creștem jucători noi pentru echipa națională, dar niciun junior sau tânăr jucător din Liga Întâi, după ce spune că idolul lui e Cristiano, Messi, Neymar sau Mbape, nu e tras de o parte de antrenorul lui care să îi spună: „Hai să îți arăt faza golului din meciul cu Columbia de la Mondialul din ’98.” Pasă cu călcâiul, Hagi, șut peste portar, la colțul lung, direct în vinclu, Adrian Ilie… Cum a marcat Adrian Ilie atunci, din pasa lui Hagi, marchează și marii fotbaliști din ziua de azi, la antrenamente, la meciuri din campionat, poate chiar și în Champions League, dar nu și la un Campionat Mondial. La Mondial e presiune, Champions League e nimic în comparație cu un Mondial… D-aia, e ridicol să primească „Balonul de Aur” un jucător care merge ceas în Champions League, dar care la Mondial, stă… ca un ceas.

Asta făcea Hagi prin evoluțiile lui în tricoul echipei naționale, ne ducea acolo unde se dădea ora exactă în fotbal, la Mondiale. Sigur, nu reușea asta de unul singur, avea alți 10 pe lângă el, dar, cum ar spune bunul meu prieten, Nicu Aureliu Steinhardt, Hagi în echipa națională era nuanța semnificativă. Prin Hagi, aveam și noi ceea ce avea orice echipă mare la acea vreme, adică un jucător exponențial, un punct fix, vorba lui Ilie Dumitrescu.

Azi, la echipa națională avem puncte de suspensie și discursuri în care a apărut, nu știu de unde, probabil dintr-o lipsă crasă de minimă cultură generală, expresia „filosofie de joc”. Ridicol! Altă aberație: se inaugurează, cu mândrie proletară, terenuri de antrenament cu „iarbă” sintetică. Asta ar fi fost o mare realizare și motiv de mândrie dacă s-ar fi făcut la Kolîma, nu în România, unde iarba naturală are condiții extraordinare de creștere.

Mai nou, acum, Hagi e luat în derâdere pentru felul în care driblează limba română. Decaru’ tot decar, fraților, driblează toată viața… Vă spun eu, de râs nu e felul în care vorbește Hagi, ci discursurile celor care conduc azi fotbalul românesc. „Management, marketing, rebranding, comisie tehnică…”, despre asta se vorbește azi și uite așa, „Mister” uită ceea ce contează: când ai 2 – 1 în minutul 80 și joci cu un om în minus, închizi jocul, te aperi… N-ai cu cine!

A ajuns să se facă știri despre așa-zisele discursuri motivaționale ale antrenorilor sau chiar căpitanilor echipelor naționale de fotbal, din noul val. Ăștia se cred Al Pacino… Despre „Duminică, pierzi sau câștigi”, cred că ne poate spune mai multe, prietenul și colegul de redacție, Marius Mihălăchioiu, în „Tableta de carte și film”. Așa-zisele discursuri motivaționale nu sunt nimic altceva decât niște discursuri pline de surcele sărite din limbajul de lemn, plin de clișee. Iar dacă vreunul dintre cei selecționați la loturile naționale spune că se simte motivat după ce aude asemenea discursuri, înseamnă că are o problemă ca fotbalist.

Asta e situația la 20 de ani după retragerea lui Hagi. Multe cuvinte fără sens și speranțe care mor la fiecare campanie de calificare pentru un turneu final. Măcar de ar reuși cineva să o convingă pe Cristina Neagu să revină asupra deciziei de a se retrage din echipa națională de handbal.

PS -Hahaha! Ai auzit ce a zis, Hagi? Ai, n-ai mingea, dai la poartă. Hahaha…

-Păi, da, mă! Pentru că el dădea goluri și de la jumătatea terenului.

 

Ion Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro