TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Draga mea și bucuria mea

Câte nu s-au spus până acum și se vor mai spune despre dragoste… S-au dat tot felul de definiții ale dragostei încât, dacă le-ai strânge pe toate în cărți, s-ar strânge atât de multe cărți încât ai putea să astupi Groapa Marianelor cu ele. S-a vorbit și se vorbește atât de mult despre dragoste, dar nimeni nu a spus cum arată dragostea, care este lucrul care o imortalizează. Nimeni nu a făcut asta, nimeni până la Hristos Dumnezeul-Om. Hristos a arătat că dragostea arată ca o Cruce. Crucea este întruparea dragostei, iar Hristos întinzându-Și mâinile pe Cruce a cuprins întreaga creație în cea mai mare îmbrățișare din istoria omenirii. Te îmbrățișez… Nu este nimic în lume, oriunde ai căuta, care să arate cum arată dragostea, doar Crucea lui Hristos.

Sunt unii cărora Crucea nu le place, le repugnă, o resping, văd în ea, spun ei, un element de tortură, care a adus moartea. Atunci, mergeți și dați cu pietre în Mausoleul de la Mărășești, pentru că acolo au murit ostași români apărând patria. Așa cum, noi cei de azi, mergem la Mărășești cu flori, candele și lumânări pentru a cinsti jertfa ostașilor români, la fel ne închinăm înaintea Crucii ca înaintea semnului dragostei lui Dumnezeu față de oameni. „Că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul Născut L-a dat… Sfânta Cruce nu este element de tortură ci semnul dragostei lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Prin răstignire, Dumnezeul-Om arată cât de mult îl iubește pe om. Te îmbrățișez… Nimeni nu te iubește cum te iubește Hristos!”

Acolo, pe Golgota, s-a întrupat dragostea… Din acea zi, dragostea a încetat să mai fie doar o noțiune, o năzuință, un sentiment, pentru că a căpătat și formă. Crucea lui Hristos, iată, așa arată dragostea. De aceea Biserica niciodată, niciodată nu desparte Crucea de Înviere. Da, știu, sună, pare paradoxal. Taina aceasta mare este și mai sunt și altele în Biserică, taine pe care Dumnezeu nu se grăbește să le explice. În Biserică, la fel ca în viață, dacă ar fi totul explicat, demonstrat, atunci credința, dragostea și încrederea ar fi zadarnice. Am fi toți niște roboți. Deși ar putea, fără teste prealabile, să ne programeze pe toți să credem în El, Hristos nu face asta. Doar și-a întins mâinile pe cruce, să cuprindă pe fiecare în cea mai sfântă și mai plină de dragoste îmbrățișare din istoria omenirii. Te îmbrățișez… Fiecare e liber să creadă sau nu, să spună „Coboară-te de pe cruce!” sau, „Pomenește-mă Doamne, când vei veni întru Împărăția Ta!”.

Toate problemele omului se rezumă într-una singură, în problema problemelor, moartea și Hristos, Dumnezeul-Om e singurul care a rezolvat-o. A rezolvat-o prin Înviere. Iată, filantropia absolută! Nu există altă filantropie în afară de Învierea lui Hristos. Singura sărbătoare care nu are sfârșit, sărbătoarea sărbătorilor, pentru că din ea izvorăsc toate celelalte sărbători. De aceea, salutul-mărturisire: ”Hristos a înviat!”, oricât de mult ar încerca unii să se opună, aducând argumente teologice ridicole, nu are limită temporală. Zicem „Hristos a înviat!” de acum și încă 40 de zile, apoi gata, mai zicem la anu’… Nu merge așa! Biserica nu este nimic altceva decât extinderea neîncetată și fără sfârșit a unui singur fapt, a unui singur eveniment: Învierea lui Hristos. Draga mea și bucuria mea…

Mâine, Cel ce a chemat înger din cer să dea la o parte piatra de la intrarea în mormânt, intră la ucenicii Săi prin ușile încuiate. Paradoxal, ca în troparul Învierii: „cu moartea pe moarte călcând!”. Vorba bunului meu prieten, Nicu Aureliu Steinhardt: „Știm întotdeauna ce or să spună sau or să facă fariseii, imprevizibil e Hristos!”. Așa cum Toma a mărturisit: „DOMNUL MEU ȘI DUMNEZEUL MEU!”, la fel mărturisesc și eu: „Draga mea și bucuria mea, Învierea!”

ADEVĂRAT A ÎNVIAT!

Ion Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro