EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Cutia cu arome

câteva gânduri despre arome și despre puterea lor

Vine momentul în care simțurile mi se întîlnesc cu aromele gândite, cu conținutul pe care mi l-am crescut în fiecare vibrație pe care dorurile și dorințele și le-au păstrat în așezarea care ține vii și pregătește toate aceste întâlniri. Urmează cunoașterea și apropierile, urmează întâlnirea care se așază în registrul tactil și puțin cunoscut până acum, urmează ridicarea capacului, moment care asigură pașii ce vor încuraja transportul corpului cu tot ce îl compune și cu tot ce îl conține în teritoriul fără limite al trăirii și al asumării acestei trăiri.

Continuă întâlnirea permanentă care se desfășoară zi de zi, zi după zi, iar urmările propun acele mirări transpuse într-o gustare permanentă a fericirii acelui gust, de a simți și de a trăi cu adevărat o apropiere, aceea care mă încarcă și care mă transformă într-un simțitor creativ, care îmi ajută mintea să își însușească și să își explice efectului madlenei ce a declanșat o atât de mare regăsire.

Urmează alte și alte înțelegeri, alte și alte asumări, apropierea de gestul acela răvășitor al biciuirii calului din Torino, toată acea clipire a privitorului de atunci se mută în simțurile mele pregătite să își explice aceste emoții, aceste transfigurări și mutarea lor imediată în cuvinte, în acele cuvinte care vor putea construi și menține povestea încărcată de aromele din cutia ce tocmai i-am ridicat capacul și pe al cărei conținut l-am atins și l-am cunoscut.

Urmează liniștea, degustarea și trăirile care le urmează. Un pic de extaz și cât mai multă noradrenalină care se izolează și care mă izolează, care asigură necesarul de zbateri ale nervilor ce o conțin, care îi conștientizează efectul și o transportă în creierul pregătit să dispună consumarea tuturor acestor arome dezvăluite, așteptate cu nerăbdarea dispusă de dorul ascuns, de acel dor care s-a născut odată cu aromele conținute în exaltările mele. Urmează adevărata întâlnire și adevărata apropiere, urmează atingerea și trăirea lor. Sufletul ascultă aceste mișcări ale corpului și le memorează mai departe în pliurile lui care arată și care ascund totodată.

Mâinile cuprind obiectul de scris și așteaptă îndemnul de a așterne cuvinte despre toate aceste efecte. Posibilitățile acestor întâlniri declanșează nașterea creativă pe care doar aceste intensități o puteau înmulți, multiplica și muta în acest registru din aceste atât de puțin cunoscute lumi.

Posibilitățile întâlnirii au ancorat corpul în proximitatea spiritului ce urmează să spună povestea completă, poveste ce i-a fost inspirată de toată această disponibilitate ce a fost declanșată de primirea și de deschiderea cutiei cu aromele atât de așteptate, și atât de mult gândite într-o absență ce nu reușea să se mai umple. Corpul a primit firesc acest conținut și aceste semnale, și tot firesc își alimentează creativitatea cu fiecare aromă în parte descoperită și oferită de acum în colo atingerilor înlesnite de cutia cu arome îngăduită de întreagă vecinătatea sa.

 

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro