Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Cred!

  Tableta de astăzi o scriu într-o zi de mare sărbătoare creștină dar care nu-și rezumă și limitează binefacerea și binecuvântarea asupra doar a celor care cred în Dumnezeu, ci ea este totodată și un reper pentru întreaga umanitate a ceea ce înseamnă rezolvarea unei crize.  Azi – vineri – când încep a scrie articolul de față se împlinesc 1570 de ani de la începerea celui de-al 4-lea Sinod Ecumenic din istoria Bisericii, un eveniment de o importanță colosală pentru și în istoria omenirii. La acest Sfânt Sinod episcopi, preoți și diaconi ai Bisericii, înțelegându-și menirea și totodată responsabilitatea pe care o purtau față de generațiile viitoare, s-au adunat pentru a mărturisi odată pentru totdeauna una adevărul despre Adevăr. Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu este Dumnezeu adevărat și Om adevărat, desăvârșit în dumnezeire și desăvârșit în umanitate, de o ființă cu Tatăl după dumnezeire și de  o ființă cu noi după umanitate în, întru toate asemenea nouă afară de păcat. În persoana lui Iisus Hristos s-au unit cele două firi, dumnezeiască și omenească, în chip neîmpărțit, nedespărțit, nemestecat și neschimbat.

   Sinodul al IV-lea Ecumenic sau Calcedonul cum mai este el numit în istoria Bisericii, după numele locului unde a fost întrunit rămâne în memoria Bisericii ca fiind cel care a dat umanității marea sa mărturisire hristologică. Sinodul a durat până la data de 1 noiembrie 451, timp în care cei adunați acolo nu s-au mai întors la casele lor până ce erezia/învățătura greșită cum că în persoana lui Iisus Hristos a existat doar firea dumnezeiască, nu a fost combătută și înlăturată. Vedem din aceasta în primul rând că principiul fiecare om poate avea credința lui, în inima și sufletul lui este un principiu de viață fals și nu are nicio legătură cu Adevărul. În credință nu există păreri personale! În al doilea rând, cum spuneam și la început, vedem ce înseamnă aceea să rezolvi o criză. Nu pleci de acolo, din locul de întrunire până ce nu ajungi la o rezolvare. Vedem că de-a lungul timpului și al istoriei au existat și există tot felul de summituri, consilii și inspectorate care se tot întrunesc, discută și problemele rămân în continuare aceleași. Poluare, foamete, defrișări, epidemii, căderea guvernelor etc… și ne vedem mai târziu când om’ avea semnături, susținere, majoritate sau la anul și la mulți ani, (dacă) om’ avea alt plan.

    Mărturisirea de credință de la Calcedon arată marea Taină la care omul este invitat să participe și anume taina îndumezeirii sale, căci „întruparea lui Dumnezeu atâta îl face pe om dumnezeu, cât S-a făcut El pe Sine om și atât de deplin îl va face pe om Dumnezeu, cât de deplin S-a făcut Dumnezeu om”. Numai omul să vrea… 

   Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon rămâne o mărturisire și o dovadă clară peste veacuri și timpuri a faptului și minunii că Iisus Hristos – după cum spunea Dumitru Stăniloae, părintele – e Fiul omenirii, al Omului prin excelență și El reprezintă, mai mult decât oricare individ omenesc, omenitatea în totalitatea ei. 

    CRED e anonim cu probabil, s-ar putea, posibil, să vedem….

 

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media